Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Brněnské divadlo uvede původní hru o kauze otrávené řeky Bečvy

Brněnské divadlo Kam jdeš? připravuje v nové sezoně původní hru založenou na kauze otravy řeky Bečvy. Vyzkouší tak žánr true crime, jehož podstatou je rekonstrukce nějakého skutečného činu nebo události. „Pořád nevím, jestli to bude spíš k smíchu, nebo k pláči," uvedl v tiskové zprávě autor připravované hry Petr Michálek.

Komorní divadlo vzniklo před rokem z iniciativy Michálka, jinak rektora Janáčkovy akademie múzických umění, a jeho manželky Kateřiny Liďákové, herečky Národního divadla Brno. Zázemí našlo v sále v Jánské ulici v centru města, který má jen 50 míst. „Diváci mají pocit, že jsou u nás doma," řekl Michálek.

První výročí divadlo oslaví 30. září, a zároveň tak zahájí svou druhou sezonu. Na oslavu zve spolupracovníky i fanoušky. Už od srpna divadlo připravuje dvě nové hry. V lednu bude mít premiéru hořká komedie Podcasty od Jana Šotkovského.

V únoru divadlo zařadí na repertoár Michálkovu Bečvu. Připomene událost z roku 2020, kdy se v řece objevila zprvu neznámá látka. Rozbory ukázaly, že šlo o kyanidy a šestimocný chrom. Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, uhynuly desítky tun ryb. Viník havárie nebyl bezprostředně po události odhalen. Pravomocný rozsudek prozatím nepadl.

Starší inscenace Válka Roseových nebude! míří k derniéře, zbývají tři poslední představení. „Po třech letech hraní této komedie už je čas na nové výzvy. V létě jsme si užili turné a teď prostě platí: třikrát a dost!," uvedla Liďáková. Spolu s Michálkem komedii hráli už společném působení v divadle ve Zlíně.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením HZS OK

Štítky divadlo, Bečva, otrava, kauza, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské divadlo uvede původní hru o kauze otrávené řeky Bečvy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.