Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

V Brně proběhne setkání na podporu nezávislosti kultury na Slovensku

Moravská galerie uspořádá ve středu v Brně setkání na podporu nezávislosti kultury a svobody uměleckého projevu na Slovensku. Uskuteční se například debata s Alexandrou Kusou, odvolanou ředitelkou Slovenské národní galerie (SNG), která v minulosti působila jako šéfkurátorka Moravské galerie, uvedla za organizátory Bohdana Slezák Holešová. Lidé také dostanou možnost zanechat před Místodržitelským palácem podpůrné vzkazy.

Slovenskou kulturní scénu rozbouřily kroky ministryně kultury Šimkovičové

Slovenskou kulturní scénu v posledních týdnech rozbouřily některé kroky ministryně kultury Martiny Šimkovičové, kterou do vlády nominovala Slovenská národní strana. Kromě Kusé odvolala také ředitele Slovenského národního divadla Mateje Drličku. Opozice její kroky kritizuje, konaly se protestní akce.

Brněnské setkání připravuje Moravská galerie s platformou Otevřená kultura. Začne v 17:00 vystoupením řečníků před Místodržitelským palácem. Účast přislíbili například režisér a vysokoškolský učitel Břetislav Rychlík, zpěvačka Iva Bittová, umělecký šéf brněnského baletu Mário Radačovský nebo herečka Alena Antalová.

„Solidarita se slovenskou kulturou by dnes měla být českou prioritou“

„Solidarita se slovenskou kulturou by dnes měla být českou prioritou, nejde o gesta a proklamace, ale prokázání, že česko-slovenská vzájemnost není pouhým rétorickým klišé, ale nástrojem, kterým dnes my můžeme pomáhat na Slovensku, aby třeba zítra Slovensko pomáhalo v Česku," řekl Rychlík.

Následuje debata s Kusou na nádvoří paláce a projekce dokumentu Pozor, padá SNG! o rekonstrukci a modernizaci Slovenské národní galerie. "S velkou hrdostí a se zatajeným dechem jsem několik let sledoval aktivity Slovenské národní galerie. Fascinovalo mě, jak se mění tato instituce a realizuje celá rekonstrukce, která neměla v České republice v galerijním prostředí srovnání," uvedl ředitel Moravské galerie Jan Press. Událost zakončí koncert slovenské zpěvačky Katarzie.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Otvorená Kultúra

Štítky Slovensko, kultura, vláda, umění, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně proběhne setkání na podporu nezávislosti kultury na Slovensku  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.