Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Středa 11. září 2024  |  Svátek má Denisa
Bez reklam

Brňané si o víkendu připomenou středověkou historii města. Den Brna nabídne bitvu i rytířský turnaj

Již tento víkend Brňany čeká oblíbená městská slavnost, která připomíná slavné vítězství brněnských obránců nad švédskými vojsky v roce 1645. Těšit se mohou na tradiční průvod vojsk centem města i na historický program na Kraví hoře. Rodiny s dětmi si užijí nabitý den na Špilberku a biskup Pavel Konzbul odslouží mši v katedrále na Petrově.

Den Brna připomíná historické události, které změnily běh dějin. Díky statečné obraně před Švédy, kterým jinak odolal už jen hrad Pernštejn, Brno posílilo svou pozici a stalo se hlavním správním centrem Moravy. O tuto funkci přitom už od středověku se střídavými úspěchy soupeřilo s Olomoucí.

Brňané na tento okamžik nezapomínají a každoročně si jej připomínají oslavami v centru metropole. Akci spolupořádá TIC Brno se Společností 1645, Biskupstvím brněnským a Muzeem města Brna

Sobota 17. srpna

V sobotu se některé části města navrátí do doby třicetileté války. V 10:20 se více než 220 vojáků průvodem vydá od Denisových sadů ke kostelu sv. Jakuba, aby vzdali hold památce vojevůdce Raduita de Souches. Poté se vojska přemístí do svého vojenského tábora na Kraví hoře, v němž návštěvníci zažijí autentickou atmosféru dobového táborového života.

„Stěžejní bitevní ukázka na Kraví hoře pod taktovkou Společnosti 1645 je tentokrát koncipována jako vzpomínky švédského důstojníka Olafa Johanssona na tažení vojska v roce 1645, obléhání Brna i neslavnou porážku nájezdníků. Letos jsme rozšířili kulisy reprezentující brněnské hradby i švédská polní opevnění. Bitvy se zúčastní také 16 jezdců na koních a 10 kanónů,” uvedl Ondřej Anton ze Společnosti 1645.

Diváci se mohou těšit i na jezdeckou show, kde jezdci ze společnosti Tvrz předvedou dobové vojenské jezdecké umění. Přehlídky se zúčastní také čtveřice současných policejních jezdců z Oddělení služební hipologie Brno. Lidé si budou moci prohlédnout i policejní kamion pro dopravu koní na zásahy.

Zahálka nebude ani na hradě Špilberku. „Nádvoří a terasy hradu se od 12 hodin promění v historické tržiště. Ochutnáte dobré jídlo a pití, uslyšíte dobové koncerty a uvidíte divadelní i taneční představení, nebude chybět rytířský turnaj, můžete se nechat unést fantazií v herně Podivuhodný svět Jiřího Šebesty nebo si zajít na komentovanou prohlídku hradu v hantecu. Na závěr si dáme barokní autorský muzikál Pudl a Pudr v rytmu disco-opery," vyjmenovala ředitelka TIC Brno Jana Janulíková.

Neděle 18. srpna

Druhý víkendový den je tradičně věnován především duchovnímu rozměru festivalu. Biskupství brněnské dopoledne odslouží pontifikální mši svatou v katedrále sv. Petra a Pavla. V zahradách pod Petrovem si rodiny s dětmi užijí pohádku Šípková Růženka od Divadla Víti Marčíka.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Růžička

Štítky Brno, historie, Den Brna, rytířský turnaj, Kraví hora, Špilberk, Petrov, bitva, obléhání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brňané si o víkendu připomenou středověkou historii města. Den Brna nabídne bitvu i rytířský turnaj  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.