Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Slavkov u Brna hledá někoho, kdo vyrobí interaktivní napoleonskou výstavu pro místní zámek

Radnice ve Slavkově u Brna vyhlásila výběrové řízení na dodavatele nové interaktivní expozice na téma Slavkov a Evropa v období napoleonských válek. Vzniknout by měla v konírnách slavkovského zámku do podzimu příštího roku.

Výstava se spoustou smyslových vjemů

Vybudování expozice by mělo přijít na necelých 50 milionů korun, řekla radní Slavkova Veronika Slámová (STAN). „V prostorách jižní konírny až do roku 2020 stálá expozice byla, jsou tedy kompletně rekonstruované a ze stavebního hlediska budou potřeba jen dílčí úpravy. Hotový je projekt celé expozice,který vypracovalo architektonické studio Ateliér Štěpán, nyní hledáme zhotovitele, který expozici připraví včetně interaktivních technologií," uvedla radní.

Výstava má být vysoce interaktivní, rozhodně nemá jít o statické panely s textem a exponáty ve vitrínách. Součástí má být například epická scéna samotné slavkovské bitvy v téměř divadelním provedení. „Měla by zahrnovat všechny možné vjemy včetně čichových. Mikrovýbuchy by měly zprostředkovat pach střelného prachu," přiblížila Slámová.

Mluvící Napoleon

Jednou z atrakcí expozice se má stát interaktivní obraz vojevůdce Napoleona Bonaparte propojený s umělou inteligencí. Lidé mu budou klást dotazy a postava na ně bude odpovídat.

„Na projektu se podíleli i naši historici, kteří v matrikách a kronikách vypátrali autentický příběh rakouského vojáka Vařvody, který pocházel ze sousedních Heršpic a u Slavkova bojoval. Byl v bitvě smrtelně raněn a vrátil se pak dožít domů. Tento příběh vnese do expozice i krutost války a souvislost s regionem," doplnila radní.

Podobu Slavkova v době slavné bitvy by měl přiblížit interaktivní 3D model města s příběhem vzniku kostela nebo městských hradeb. Expozice chce zaujmout děti různého věku a zábavnou formou je seznámit s historickými souvislostmi.

Příští rok si připomeneme 220. výročí známé bitvy

„Věříme, že pokud vše půjde dobře, měli bychom vybrat dodavatele expozice letos v říjnu, samotnou expozici bychom rádi otevřeli příští rok na 220. výročí bitvy v prosinci," dodala Slámová.

Stálá napoleonská výstava už v konírnách zámku v letech 2013 až 2020 byla, kvůli sporům mezi radnicí a tvůrci libreta byla ale zrušena.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením Zámku Slavkov

Štítky Jižní Morava, Slavkov u Brna, památky, monarchie, výstava, Napoleon

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavkov u Brna hledá někoho, kdo vyrobí interaktivní napoleonskou výstavu pro místní zámek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.