Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Brněnské kapely Kumbalu a The Outroverts vystoupily v prostoru zkušeben a ateliérů ZET9 v Líšni

PR článek

Návštěvníky zkušeben a ateliérů ZET9 v Líšni roztančila hudba brněnských kapel Kumbalu a The Outroverts. Prostory pro umělce provozuje TIC BRNO a spolupracuje s developerskou společností CTP, která dala budovu zdarma k dispozici. Díky koncertu mohli zájemci nakouknout pod pokličku svobodné tvorby umělců a kapel z lokální brněnské scény.

Prostory zkušeben  ZET9 v Líšni oživil koncert brněnských kapel Kumbalu a The Outroverts, které předvedly pořádnou show. Své ateliéry veřejnosti otevřely také umělkyně Patricie Fexová, Monika Bártíková, Michaela Kachtíková a fotografka Mariya Ostrenko. Místo v areálu bývalého Zetoru, jež nyní patří společnosti CTP, již rok poskytuje zázemí pro tvorbu lokálním kapelám a umělcům z Brna.

Umělci jsou s prostory spokojení a vychvalují si je. Tvorba jim tam jde od ruky a místo jim přirostlo k srdci. „Zkušebna na ZET9 je pro nás splněný sen. Jedná se o velkorysý prostor, který máme jako kapela k dispozici jenom my. Tvoří se tam parádně, až na to přijde, nebude se odsud odcházet lehce,” uvedl Jiří Mičkal z kapely Kumbalu.

„Náš ateliér je prosvětlený a tichý, s výhledem na panelákové sídliště a blízký kovošrot. I když se to na první pohled nemusí jevit jako klasicky inspirativní prostředí, právě kontrast a syrovost periferní části města významně přispívají k mé vizuální tvorbě. Tento prostor mi poskytuje možnost hluboké koncentrace, izolace od hektického městského centra, a umožňuje mi plně se ponořit do procesu tvorby,“ okomentovala prostory vizuální umělkyně Michaela Kachtíková.

Návštěvníci akce tak měli jedinečnou příležitost nakouknout pod pokličku svobodné tvorby umělců a kapel z lokální scény, navíc zcela zadarmo. I když akci zkomplikovala nepřízeň počasí, lidé i umělci si akci užili. Koncerty pořadatelé pohotově přesunuli kvůli silnému větru a následné bouřce z venkovního prostoru před zkušebnami do vnitřních prostor. Pro umělce a hudebníky byla akce zároveň první příležitostí představit si svou práci, vzájemně se poznat a propojit.

Navzdory počátečním komplikacím se odpoledne uskutečnilo v pohodovém duchu. Lidé se pohupovali do rytmu hudby a po každé skladbě hudebníky odměňovali bouřlivým potleskem. „Bylo to velmi autentické. Koncert uvnitř ateliéru měl příjemnou komorní atmosféru a mohli jsme být kapelám velmi blízko,“ uvedl jeden z návštěvníků, který na akci dorazil s manželkou a známými.  

Prostory pro umělce provozuje TIC BRNO, spolupracuje přitom s developerskou společností CTP, která dala budovu k dispozici. „Jde o zcela výjimečnou spolupráci města se soukromým sektorem. Koncertem slavíme úspěšný první rok fungování celého projektu zkušeben a ateliérů ZET9. Provoz jsme zahájili v červnu loňského roku, od září se do místností začali stěhovat první umělci. V tuto chvíli je využito šestadvacet ze sedmadvaceti možných místností, téměř polovinu tvoří zkušebny kapel, druhou část pak výtvarné a fotografické ateliéry, dílny a také jeden taneční ateliér,” sdělila ředitelka TIC BRNO Jana Janulíková.

Společnost CTP postupně proměňuje bývalý areál Zetoru v multifunkční městský průmyslově-logistický CTPark Brno Líšeň. Jednu budovu poskytla právě umělcům. Objekt ZET9 se má v roce 2026 bourat, umělci proto mohou v místnostech provádět vlastní úpravy bez požadavků na uvedení do původního stavu. Navíc zaplatí pouze provozní náklady. Dalším benefitem je dobrá dostupnost městskou hromadnou dopravou i autem a také samotná lokalita, kde není okolí rušeno hlukem. 

„Jsem velmi rád, že se tento projekt podařilo nastartovat a že je o něj takový zájem. Podpora mladých umělců a kreativních projektů je pro nás důležitá. Věříme, že podobné iniciativy přinášejí do komunit nový život a dynamiku. Tento městský průmyslový park se snažíme do lokality usadit tak, aby přinášel příležitosti pro podnikatele, ale také nabízel využití pro danou lokalitu,” popsal regionální stavební ředitel CTP pro Brno a jižní Moravu Michal Dospěl.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Maria Ostrenko

Štítky CTP, TIC Brno, umění, hudba, koncert, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské kapely Kumbalu a The Outroverts vystoupily v prostoru zkušeben a ateliérů ZET9 v Líšni  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.