Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jízdenky, prosím! V brněnském technickém muzeu začne výstava železničních modelů z minulého století

V Technickém muzeu v Brně v tomto týdnu začne výstava železničních a tramvajových modelů z minulého století. Návštěvníci muzea si sbírku modelů z 30. až 90. let, kterou instituci před svou smrtí věnoval železniční nadšenec Lubomír Kysela, budou moci prohlédnout od středy. Expozice zůstane otevřená až do 25. srpna tohoto roku.

Kysela svou sbírku budoval desítky let, železnici a hromadné dopravě se věnoval celý život a mimo jiné byl správcem Muzea MHD v Praze-Střešovicích. Jeho modely představují reálnou železnici s okolím. Na kolejích návštěvníci uvidí parní, motorové i elektrické lokomotivy, různé druhy osobních i nákladních vozů i speciální podnikové vozy. „Sbírka je až na několik výjimek v měřítku 1:45, tedy v oficiálním měřítku značeném 0. Rozchod modelových kolejí tak činí 32 milimetrů," vysvětil kurátor výstavy Jízdenky, prosím! Zbyněk Rederer.

Součástí expozice jsou také historické fotografie z reálného provozu tratí, některé snímky dokonce pochází z 19. století. Výstava by měla oslovit především děti, přestože si podle jejího kurátora na své přijdou všechny generace. „V jedné části výstavy budou mít děti možnost vyzkoušet si roli výpravčího či průvodčího, k dispozici jim bude i dřevěná dráha s magnetickými vlakovými soupravami a okolní krajinou. Dalším prvkem bude takzvaný Nekonečný vlak. Tento projekt se narodil v Ostravě začátkem loňského roku a od té doby cestuje po Moravě a Slezsku. Různorodé dřevěné vagony vyrábí děti ve školách podle šablon. V současné době čítá přes 700 vagonů. I v Brně jej budou moct děti doplňovat o další," přiblížil Rederer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Brno, historie, muzeum, hračky, železnice, modely, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Bilík

Není náhodou oficiální měřítko H0?

Středa, 17. dubna 2024, 08:01Odpovědět

Jízdenky, prosím! V brněnském technickém muzeu začne výstava železničních modelů z minulého století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.