Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Archeologové našli pod strženým domem v Ivančicích čtyři středověké pece. Jsou výborně dochované, libují si

Neobvyklý objev čekal na archeology ze společnosti Archaia Brno na místě strženého domu v Ivančicích na Brněnsku. V prostoru pod domem, který nebyl podsklepený, našli čtyři středověké hrnčířské pece. Byly výborně dochované.

„Dům stál v přední části uliční čáry v Kounické ulici, v místech původního středověkého předměstí. Ve vrstvách pod domem jsme našli vrstvy z období mezi závěrem 13. století a 15. stoletím. Zachytili jsme jak pozůstatky dřevohliněných domů, tak hlavně hrnčířské pece,“ uvedl vedoucí výzkumu Pavel Staněk z Archaia Brno.

Dvě pece ze závěru 13. století či první poloviny 14. století odkryli archeologové v zadní části parcely, v její přední části našli o něco mladší hrnčířské pece ze druhé poloviny 14. století. Očekávají, že pod těmito pecemi najdou ještě dvojici starších pecí.

„Takto skvěle dochované pece se nedaří najít příliš často. Podařilo se podchytit celý výrobní areál a na různých místech také odpadní materiál související s výrobou keramiky, vzorky hlíny připravené k výrobě nádob,“ doplnil archeolog.

Hrnčířská dílna se nacházela za hradbami středověkého města kvůli bezpečnosti - v pecích se pracovalo s ohněm. Písemné prameny dokládají existenci hrnčířské dílny v Ivančicích v mladším období, tedy od druhé poloviny 14. století. Existenci starší dílny odborníci spíše předpokládali.

Při připravované výstavbě bytového domu v Kounické ulici budou středověké hrnčířské pece zničeny, archeologové se je proto snaží co nejdetailněji zdokumentovat.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, archeologie, Ivančice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové našli pod strženým domem v Ivančicích čtyři středověké pece. Jsou výborně dochované, libují si  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.