Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V jihomoravské metropoli rozkvetly vzácné koniklece. Před nemotornými turisty je chrání je dřevěný chodníček

Za brněnským sídlištěm Kamenný vrch každé jaro rozkvetou tisícovky konikleců, i letos už své fialové květy ukazují návštěvníkům. Protože ale lidé po vzácných rostlinách šlapali, postavili dělníci přes louku dřevěný chodníček. Poslouží nejen k procházce, ale i k odpočinku a bezpečnému fotografování květin.

Nenápadné fialové květy už na začátku března začínají zdobit louku v brněnském Novém Lískovci. Koniklece letos vyrašily brzo, největší výkvět je ale ještě čeká. Za paneláky v dělníci přes zimu postavili dřevěnou stezku, která koniklec velkokvětý ochrání. Na Kamenném vrchu se vzácná rostlina vyskytuje nejhojněji v celém Česku, lidé tento unikát ale každoročně při focení ve velkém rozšlapávají.

Trasa nebude sloužit jenom k procházce, ale i k odpočinku, a hlavně bezpečnému fotografování. „Chodník jsme postavili na nejfrekventovanějším úseku vyšlapaných cestiček. Nová cesta z modřínu je zhruba metr a půl široká, přidali jsme také mola pro focení konikleců,“ uvedl na konci loňského roku radní města Brna Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Louka na Kamenném vrchu je podle organizace Rezekvítek, která se zabývá ochranou konikleců, světovým unikátem. Chlupaté rostliny se nachází pouze ve střední Evropě a nikde nerostou v tak velkém množství jako právě v novolískovecké rezervaci. Ročně tam vyroste zhruba šedesát tisíc trsů, lidé tam rozšlapávali až tisíce chráněných rostlin za rok.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Pospíšilová

Štítky Brno, Nový Lískovec, koniklec, Kamenný vrch, příroda, rostliny, stavba, stezka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihomoravské metropoli rozkvetly vzácné koniklece. Před nemotornými turisty je chrání je dřevěný chodníček  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.