Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Slavkově u Brna opravili původní hrobku rodu Kouniců. Zatím je prázdná, mohla by sloužit k výstavám

Slavkov u Brna nechal opravit původní hrobku rodu Kouniců. Je zatím prázdná a veřejnosti nepřístupná. V budoucnu by ale mohla sloužit jako lapidárium, tedy prostor pro vystavování kamenných předmětů, například soch a pomníků.

Památka chátrala

Hrobka je součástí zdi parku slavkovského zámku, byla léta nevyužívaná, chátrala. S opravou město začalo loni na podzim. Práce si vyžádaly 3,7 milionu korun, z toho zhruba milion byl od ministerstva kultury z programu městských památkových rezervací a městských památkových zón.

„Spočívaly ve statickém zajištění havarijního stavu objektu, dozdění čelní zdi ze zámeckého parku, obnově a doplnění zastřešení krypty, dodávce nových kamenných prvků včetně restaurování těch stávajících a třeba i nových vratech do samotné krypty a zámeckého parku,“ uvedla  mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

Památka ze 17. století

Hrobka vznikla za Marie Eleonory z Kounic ve druhé polovině 17. století. Původně měla sloužit k uložení především nekatolických předků z rodu Kouniců. Krátce zde bylo uloženo i tělo Václava Antonína Kounice, a to do dokončení rodové hrobky Kouniců v podzemních prostorech pod kaplí svatého Jana Křtitele.

Hrobka pod kaplí vznikla zhruba o století později, v roce 1795. V tom samém roce do ní byly uloženy ostatky kancléře Václava Antonína Kounice a jeho snachy Marie Leopoldiny z Oettingen-Spielbergu. Nyní je v ní sedm rakví s tělesnými ostatky příslušníků rodu z knížecí moravské a české hraběcí linie.

V plánují další stavby 

„Původní hrobka Kouniců, kterou jsme nyní opravili, by mohla sloužit jako lapidárium. Přístupná bude veřejnosti zřejmě jen při mimořádných akcích,“ uvedla Slámová.

Stavební práce na hrobce jsou podle ní první vlaštovkou k investici v zahradě mateřské školy Zvídálek na Koláčkově náměstí, která je na druhé straně zámecké zdi. Město tam mimo jiné postaví nový objekt pro padesát předškolních dětí.

Součástí bude i oprava současné budovy školky a vybudování kuchyně a jídelny. Město také zpracovalo projekt na obnovu původního skleníku, který by mohl být další atraktivitou zámeckého areálu a místem pro komunitní život. V tomto směru radnice nyní čeká na rozhodnutí ohledně dotace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Slavkov u Brna

Štítky stavby, historie, správa, Slavkov u Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Slavkově u Brna opravili původní hrobku rodu Kouniců. Zatím je prázdná, mohla by sloužit k výstavám  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.