Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé v Brně vykupují novou stavebnici. Uchvátila je vila Tugendhat z kostek

Pracovníci brněnského muzea vymysleli pro turisty i hrdé Brňany originální suvenýr. O model slavné vily z kostek je takový zájem, že se lidé pro získání jednoho z první stovky kusů zapisují na pořadník. Ikonická památka patří mezi hlavní brněnské cíle, loni navíc zaznamenala rekordní počet návštěvníků.

Návštěvníky i obyvatele Brna nadchnul nápad pracovníků muzea, jež začali nabízet originální suvenýr. Ve spolupráci s rakouským umělcem vytvořili model vily Tugendhat z kostek lega. Lidé mají o stavebnici za necelé tři tisíce korun takový zájem, že se pro získání těch úplně prvních kusů zapisují do online pořadníku. Muzejníci už přijali přes sto objednávek.

Zaměstnanci architektonické památky do budoucna plánují stavebnici prodávat vedle knížek, hrnečků či zápisníků jako běžný suvenýr přímo ve vile. Zájemce ale výslovně upozorňují, že se jedná o neoficiální set, avšak z originálních kostek. „Náklad stavebnice by neměl být početně omezen a poskládaný model měří asi 30x20x5 centimetrů,“ sdělil pro Drbnu mluvčí Muzea města Brna Petr Dvořák.

Rekordní zájem lidé mají také o samotnou návštěvu vily. „Zahradu vily, prohlídkové okruhy, výstavy nebo některou z kulturních akcí navštívilo loni více než sto tisíc lidí. Je to nárůst asi o třicet procent. Pro provoz vily představovalo největší změnu volné zpřístupnění zahrady, do níž byl až do března 2023 vstup zpoplatněn,“ uvedla Barbora Kachlířová z oddělení marketingu Muzea města Brna.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Harald Gach

Štítky vila Tugendhat, vila, Muzeum města Brna, Brno

Lidé v Brně vykupují novou stavebnici. Uchvátila je vila Tugendhat z kostek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.