Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lidé v brněnském letohrádku obdivují devadesát betlémů. Jeden připutoval z Mexika

Letohrádek Mitrovských v jihomoravské metropoli vystavuje devadesát betlémů. Kromě tradičních kusů ze dřeva nebo papíru návštěvníci uvidí také kožený betlém z Mexika nebo namalovaný na kraslici. Některé mechanické modely si lidé zkusí ovládat, poprvé se v Brně také objeví Tišnovský betlém.

Na výstavu betlémů z různých materiálů a velikostí zve brněnský Letohrádek Mitrovských. Základem expozice je zhruba šedesát kousků ze sbírky Zdeňka Jílka, které doplní díla od umělců z tišnovského a brněnského regionu.

„První betlém Jílek dovezl v roce 2007 od Lubomíra Janouška z Výčap u Třebíče. Postupně se počet rozrostl na současných 220 exponátů,“ uvedl správce letohrádku Petr Lukas. Akočliv má sběratel nejradši modely ze dřeva, jeho seznam čítá i keramická, porcelánová, papírová, kovová, látková, skleněná, slaměná či perníková díla.

Vůbec poprvé se do Brna podívá také největší letošní exponát, kterým je Tišnovský betlém z roku 2018. Zahrnuje tamní přírodní scenérii, památné domy a významné osobnosti města.

Zájemci se můžou těšit na Brněnský betlém od Zdeňka Gottwalda z roku 2000, který zachycuje důležité památky metropole a její ikonické symboly, jako je šalina nebo drak. Na výstavě lidé narazí také na keramický betlém od egyptologa Ladislava Zápařky se 135 pozlacenými figurkami.

Nechybí ani několik mechanických dřevěných modelů, expozici rozšiřuje české dioráma na téma Život Ježíše Krista s plstěnými figurami od Ivany Langrové. Do letohrádku se lidé můžou vydat do 14. ledna 2024 za 145 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Letohrádek Mistrovských

Štítky Brno, Letohrádek Mistrovských, výstava, Vánoce, betlém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v brněnském letohrádku obdivují devadesát betlémů. Jeden připutoval z Mexika  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.