Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odešel velikán hudby. V Brně zemřel zakládající člen Janáčkova kvarteta

Zemřel houslista Adolf Sýkora, poslední žijící člen legendární sestavy Janáčkova kvarteta. Bylo mu 92, řekl současný violista kvarteta Jan Řezníček, podle kterého Sýkora zemřel dnes v Brně v rodinném kruhu. Na Sýkoru vzpomíná jako na skvělého profesionála i vlídného člověka, jenž se o činnost kvarteta zajímal prakticky do posledních dní.

Janáčkovo kvarteto vzniklo na brněnské konzervatoři v roce 1947 z řad studentů. Díky vynikající interpretaci děl Leoše Janáčka získal soubor právo zaštítit se skladatelovým jménem. Sýkora byl členem v letech 1952 až 1993. Už v roce 1955 kvarteto ve složení Jiří Trávníček, Adolf Sýkora, Jiří Kratochvíl a Karel Krafka podniklo první zahraniční turné. Postupně pak procestovalo více než 50 zemí.

Sýkora, jenž působil také jako pedagog, vydal v roce 2007 knižní vzpomínky. Uvedl v nich, že jméno skladatele Janáčka nebylo v Brně v polovině 20. století zdaleka tak známé a uznávané jako nyní. „Tenkrát bylo ještě daleko k tomu, aby si na piedestalu, na němž stáli Smetana a Dvořák, hudební veřejnost představila Janáčka. Jeho hudba teprve hledala cestu ke svým posluchačům," uvedl Sýkora.

Po založení si kvarteto vzalo za cíl interpretovat a šířit právě Janáčkovo dílo. Nyní už má na repertoáru i řadu jiných autorů. Bohatě jsou zastoupeny skladby Ludwiga van Beethovena, Antonína Dvořáka, Franze Josepha Haydna, Bohuslava Martinů, Wolfganga Amadea Mozarta, ale také třeba Josefa Ignaze Pleyela. Současnými členy kvarteta jsou houslisté Miloš Vacek a Richard Kružík, violista Řezníček a cellista Lukáš Polák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook/Janáčkovo kvarteto

Štítky Brno, Filharmonie, Smrt, JAMU

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdeněk Vintr

Bylo to za totáče v Brně a já jsem šel náhodně kolem výstavy renomovaných obrazů starých mistrů a na začátek výstavy hrálo právě tohle kvarteto. Mohli jsme je obstoupit do kolečka a na ten zážitek nezapomenu do smrti. Nemohl jsem pochopit, že tak mistrovsky zahraná huba vás doslova může elektrizovat.

Středa, 20. září 2023, 14:45Odpovědět

Odešel velikán hudby. V Brně zemřel zakládající člen Janáčkova kvarteta  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.