Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Výstava na Pohansku odhalí minulost regionu. Návštěvníky po ní provede holografický kněz

Po roce otevřený zámeček Pohansko v Břeclavi láka návštěvníky na novou interaktivní výstavu. Expozice, která nahradila svou zastaralou předchůdkyni, odhaluje, jak vypadal život lidí v období Velké Moravy. Turistům představuje tisíciletou minulost jednoho z největších archeologických nalezišť v regionu.

Výstava využívá projekci s hologramem, videomapping, animace nebo dotykové obrazovky. Jejich prostřednictvím přibližuje archeologické nálezy z Pohanska i způsob, jakým lidé v období Velké Moravy v těchto místech žili.

Hned v přízemí v místnosti stylizované do podoby kostela návštěvníky přivítá hologram kněze a uvede je do dob, kdy na Pohansku bylo velkomoravské hradisko. Následně je projekce provede trasou Jantarové stezky až k Pohansku a z ptačí perspektivy ukáže vývoj jeho osídlení a rozrůstání v čase.

Stará výstava byla statická s vitrínami a popiskami. Nyní mají lidé k dispozici desítku interaktivních obrazovek, kde vidí vizualizace toho, jak to na Pohansku mohlo vypadat. Vystavené jsou i fyzické exponáty, jako jsou gombíky, meče, sekery nebo zemědělské nástroje," vysvětlil Petr Dlouhý, ředitel Městského muzea a galerie Břeclav, které zámeček spravuje. 

Nová interaktivní expozice stála přibližně jedenáct milionů korun, z toho 8,2 milionu se podařilo muzeu získat z Integrovaného operačního programu. Prohlídka čtyř místností zabere návštěvníkům asi tři čtvrtě hodiny. Vzhledem k obtížnější dopravní dostupnosti Pohanska bude expozice přes zimu otevřená pouze o víkendech, ještě na podzim chce ale vedení pozvat na prohlídku žáky čtvrtých a pátých tříd břeclavských základních škol.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Pohansko, zámeček, výstava, archeologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Výstava na Pohansku odhalí minulost regionu. Návštěvníky po ní provede holografický kněz - OSOBNĚ SI MYSLÍM, ŽE O POHANSKU A POHANECH CELKOVĚ BY SE MOHLA ROZVYKLÁDAT CELEBRITA VIKTORIA KOPECKÁ A JEJÍ PŘÍTELKYNĚ....KDEPAK SE NA NI HRABE HOLAGRAFICKEJ FARÁŘ.......

Pátek, 29. září 2023, 14:19Odpovědět

Výstava na Pohansku odhalí minulost regionu. Návštěvníky po ní provede holografický kněz  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.