Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno si připomíná tragické osudy odsunutých Židů. Na nádraží jim dalo pomník

Na deset tisíc Židů, které za druhé světové války odsoudili nacisté ke kruté smrti, vzpomínají cestující na brněnském nádraží. Nový památník stojí na pátém nástupišti, odkud v roce 1941 odjel první transport do ghetta ve východní Evropě, další zamířili do Terezína. Odhalením pomníku věnovaného obětem holokaustu odstartoval festival židovské kultury Štetl Fest.

Před druhou světovou válkou žilo v jihomoravské metropoli přes dvanáct tisíc Židů. S příchodem nacistického režimu započala i takzvaná ghetoizace, při níž příslušníci židovského národa čelili prvním známkám ponižujícího a otřesného zacházení. Brněnské judaisty shromažďovali fašisté ve škole na Jugoslávské ulici, kde se z nich stávala pouhá čísla. Ze školského zařízení poté odjížděli tramvají na vlakové nádraží, odkud byl 16. listopadu 1941 vyslán první transport do ghetta v Minsku.

Postupně následovalo dalších deset vlaků, které z Brna odvezly přes deset tisíc nevinných lidí. Do ghetta v Terezíně, které bylo shromaždištěm a zároveň přestupní stanicí před většinou konečnou výpravou do vyhlazovacích táborů na východě, nacisté vysílali vagony z pátého nástupiště. Právě tam pořadatelé druhého ročníku Štetl Festu postavili Památník zmizelých k uctění všech obětí, které se na železnici s moravskou krajinou před zhruba osmdesáti lety naposledy rozloučili. 

Cesta do nebe

Pomník, který vytvořili architekt Tomáš Rusín a sochař Jiří Plieštik, znázorňuje koleje vedoucí do nebe. „Nástupiště číslo pět pro mě vždy bylo prázdninové, odjížděli jsme odtud na jih. Po uvědomění si všech hrůz, které se tu staly, jsem si dovolil navrhnout památník, aby se to už nikdy neopakovalo. Má být takovou třískou v ruce, o které nevíte, ale když se jí dotknete, tak vás zabolí,“ řekl ČTK Tomáš Rusín. Kromě nového objektu připomínají kolemjdoucím děsivé okamžiky druhé světové války také bílé stopy, které přímo odkazují na nebohé oběti systematického vyvražďování. 

Organizátoři multižánrového festivalu, který je největším svého druhu v Českiu, jako letošní téma vybrali vlaky. Volba má pro židovskou kulturu symbolický význam. Právě po železnicích Židé utíkali z nacistických zemí nebo se po nich přinucením dostali až do táborů smrti. Čtyři festivalové dny od 31. srpna do 3. září zájemcům nabízí desítky akcí, jako jsou přednášky, divadelní představení, koncerty či výstavy zaměřené na židovskou kulturu.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky památník, judaismus, Brno, Hlavní nádraží, festival, historie, Štetl fest, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno si připomíná tragické osudy odsunutých Židů. Na nádraží jim dalo pomník  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.