Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muzejníci z Brna připravují nový skanzen. Připomene slávu Velké Moravy

Připomínku slávy a velikosti Velkomoravské říše chystají muzejníci z Brna, kteří dohlíží na stavbu nově vznikající expozice v Archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku. Podzemní prostor v podobě panteonu nabídne návštěvníkům kopie nejcennějších šperků či mečů nalezených na historickém území Moravy.

Odkaz uměleckých řemeslníků raného středověku uvidí návštěvníci Archeoskanzenu v Modré na Uherskohradišťsku už v první půlce příštího roku. Základní kámen nově vznikající Klenotnice Velké Moravy požehnal velehradský kaplan. Výstavbu plánují řemeslníci dokončit ještě letos.

Klenotnice bude mít podobu podzemního panteonu o průměru osmnácti metrů. Návštěvníci v ní uvidí stříbrné a zlaté kopie a repliky nejvýznamnějších cenností, které archeologové objevili na území Uherského Hradiště, Starého Města, Mikulčic, Pohanska a dalších lokalit. „Tvůrci těchto replik a kopií patří k mistrům svého oboru nejen u nás, ale i v zahraničí. Jejich výtvory časem doplní předměty pocházející z dalších částí střední Evropy, kam v 9. století zasáhl vliv Velké Moravy,“ uvedla mluvčí Moravského zemského muzea (MZM) Barbora Onderková.

Nová expozice nabídne nejen velkomoravské šperky, ostruhy či meče, ale i rekonstruované tváře lidí, kteří v této oblasti žili a jejichž kosterní pozůstatky zde byly objeveny,“ informoval vedoucí Centra slovanské archeologie MZM Luděk Galuška.

Exponáty budou uloženy ve speciálních bezpečnostních klimatizovaných vitrínách, ve kterých pracovníci Klenotnice vystaví čas od času i originální historické předměty. „V současné době na celém území Moravy není výstavní objekt, který by splňoval bezpečnostní opatření pro vystavení velmi cenných historických exponátů, což náš ‚trezor‘ umožní,“ sdělil starosta obce Modrá Miroslav Kovářík (Pro Modrou společně).

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Centrála cestovního ruchu Východní Moravy o.p.s.

Štítky Velká Morava, muzeum, skanzen, Klenotnice Velké Moravy, Zlínský kraj, Moravské zemské muzeum, hstorie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzejníci z Brna připravují nový skanzen. Připomene slávu Velké Moravy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.