Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

S jižní Moravou jsem spjatý od narození, říká Donutil. Do Brna přijel pro ocenění

Miroslav Donutil zavítal do moravské metropole, aby z rukou hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) převzal Cenu Jihomoravského kraje za přínos v oblasti umění. Herce, který se nemohl zúčastnit slavnostního předávání, ocenil kraj spolu s dalšími třinácti lidmi už v červnu tohoto roku. Kromě známých osobností získal cenu i výrobce slámového vína nebo například policisté za záchranu života.

Donutilovy herecké začátky jsou s Brnem úzce spjaty. Už při studiích na Janáčkově akademii múzických umění hrál v Divadle Husa na provázku, kde působil od roku 1973 do roku 1990. „Bylo to fenomenální období, kdy divadlo mělo obrovský úspěch a pan Donutil byl jednou z hlavních hvězd. Myslím, že obrovská řada rolí, které pak ztvárnil a lidi jej za ně zbožňovali a zbožňují, má začátky tady v Brně," uvedl ocenění hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Je vždy hezké, když si na vás někdo vzpomene a ocení vás za to, že jste v kraji něco udělali. Nedávno se mi dostalo té cti v mé rodné Třebíči, kde jsem se stal čestným občanem, a také v Praze 5, kde žiju přes dvacet let. Teď Cena Jihomoravského kraje, trojlístek byl završen,“ poděkoval Miroslav Donutil. 

Navzdory působení v souboru Činohry Národního divadla v Praze se s jižní Moravou cítí být stále spjatý. „Naše rodina se tady od samého začátku pohybovala. Narodil jsem se v Třebíči, od tam jsme šli do Tišnova, z Tišnova do Vyškova, pak do Znojma a nakonec do Brna. Pořád jen Jihomoravský kraj," poznamenal. V Brně žije jeho sestra a řada přátel, které navštěvuje.

Byl jsem zvyklý trávit tady víc času, když jsem hostoval ve dvou představeních mé milované Husy na provázku, která mě všechno naučila. S tím jsem odešel do Prahy, abych jim ukázal, jak se to dělá. Představení ale už nehrajeme, po mnoha úspěšných letech skončila a je mi to trochu líto, ale doba jde dál. Na Provázku je nová generace, která chce jít svou vlastní cestou, a je to tak v pořádku," dodal.

Kraj uděluje ceny od roku 2004 po rozhodnutí krajského zastupitelstva. Mezi její držitele patří například plavkyně Yvetta Hlaváčová, sportovní střelec David Kostelecký, veslařka a skifařka Miroslava Knapková, zpěvák Jožka Černý, zpěváci Hana a Petr Ulrychovi, generál Emil Boček, zpěvačka Eva Pilarová či herec Bolek Polívka.

Ocenění v tomto roce dostal třeba i výrobce unikátního slámového vína známého po celé Evropě Oldřich Drápal. Stejně tak kraj ocenil vinohradníka Lubomíra Glose, který v 70. letech minulého století vyšlechtil moravskou odrůdu kabernetového typu Cabernet Moravia a modrou odrůdu Fratava.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky Miroslav Donutil, ocenění, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

S jižní Moravou jsem spjatý od narození, říká Donutil. Do Brna přijel pro ocenění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.