Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Čtenáři získají kompletní Kunderovo dílo. V Brně překládají romány z francouzštiny do češtiny

K vydání v nakladatelství Atlantis zbývají dva "francouzské" romány Milana Kundery - Totožnost a Pomalost. Termín vydání zatím není stanoven. Kunderovo dílo v češtině vydává právě brněnský Atlantis, dosud to bylo 19 svazků. Spisovatel zemřel v úterý ve věku 94 let ve svém pařížském bytě. Do Francie z Československa odešel v roce 1975.

Atlantis vydal Kunderovy romány i sbírku povídek Směšné lásky, dvě divadelní hry - Jakub a jeho pán a Ptákovina - a řadu esejů. Jednalo se celkem o 11 vázaných svazků a osm brožovaných. Přehled lze najít na webu nakladatelství. „Všechny svazky průběžně dotiskujeme, takže jsou na trhu trvale dostupné," uvedla Jana Uhdeová z nakladatelství. Doplnila, že největšímu zájmu čtenářů se těší román Nesnesitelná lehkost bytí.

K vydání v Atlantisu zbývají Kunderovy romány Totožnost a Pomalost, a to v překladu Anny Kareninové. Uhdeová uvedla, že na překladu Totožnosti paní Kareninová pracuje. Termín vydání prozatím stanoven není.

Kundera patřil k výrazným postavám politické oblevy 60. let minulého století a také k těm, kterým bylo po sovětské invazi do Československa v srpnu 1968 brzy zakázáno vydávání děl. Od 80. let psal své knihy ve francouzštině, a pro část veřejnosti je tak znám spíše jako francouzský autor s českými kořeny. V roce 1979 byl zbaven českého občanství, které mu bylo navráceno teprve v roce 2019. K jeho nejznámějším dílům patří například romány Žert, Nesnesitelná lehkost bytí či soubor povídek Směšné lásky.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Kundera, Překlad, Díla, Nakladatelství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čtenáři získají kompletní Kunderovo dílo. V Brně překládají romány z francouzštiny do češtiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.