Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vítala anglickou královnu a získala ocenění od Zemana. V Brně slaví stovku první porevoluční rektorka

Gratulačním koncertem oslavila sté narozeniny bývalá rektorka Janáčkovy akademie múzických umění (JAMU) Alena Veselá. Osud dlouhověké umělkyně je s akademií úzce spjatý, jelikož byla mezi prvními studenty, kteří na školu nastupovali po jejím zřízení před téměř osmdesáti lety. Česká varhanice za svůj život získala například Cenu Jihomoravského kraje nebo státní vyznamenání za zásluhy v umění i výchově.

Jako přirozeně skromnou a pozitivní ženu popisují Alenu Veselou kolegové z JAMU. Za dobu působení na akademii měli profesorku šanci dobře poznat. Život hudebnice je totiž se školou silně provázán. Nejenže začala studovat na JAMU těsně po založení ústavu, ale stala se i první porevoluční rektorkou akademie v letech 1990 až 1997. V Brně například přivítala i britskou královnu Alžbětu II., při její návštěvě v roce 1996.

Alena Veselá mě fascinovala od prvního setkání její neskutečnou vitalitou a entuziasmem, kterým prosadila důležité umělecké a kulturní hodnoty. Její rektorství spadalo do doby, kdy československá společnost formovala svoji obnovenou identitu. Alena vnášela důstojnost a eleganci do toho složitého procesu. Její přítomnost dokáže vzbudit postoj úcty a naděje v každém, kdo s ní vejde do styku. Alena Veselá je jedním z důvodů, proč jsem v Brně,“ vyjádřila se o profesorce současná děkanka Hudební fakulty JAMU Barbara Maria Willi.

Kromě uznání kolegů se Veselé dostalo i ocenění ze strany veřejnosti. Umělkyně obdržela dvakrát za život Cenu města Brna, může se pyšnit i Cenou Jihomoravského kraje a před dvěma lety ji prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání za zásluhy v umění i výchově.

Čeho jsem si na naší rektorce vážil nejvíc, to byla její pozornost vůči studentům. Za všech okolností vnímala, co je nejdůležitější, co dělá uměleckou školu uměleckou, a že kvalita se měří výsledkem, ničím jiným,“ popsal profesorku hudební skladatel Jan Jirásek.

Veselá je navíc zakladatelkou Brněnského varhanního festivalu, pomáhá s aktivitami Spolku přátel hudby při Filharmonii Brno a je současně jednou z hlavních postav okolo výstavby nového koncertního sálu v Brně.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto JAMU

Štítky Alena Veselá, sto let, koncert, JAMU, rektorka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

NA 100 VYPADÁ POŘÁD DOBŘE.....BLAHOPŘEJI.

Pondělí, 19. června 2023, 09:56Odpovědět

Vítala anglickou královnu a získala ocenění od Zemana. V Brně slaví stovku první porevoluční rektorka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.