Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jižní Morava oslaví léto moderně. Místo dožínek uspořádá gastronomický festival

Tradiční dožínky, kterými od roku 2005 každé léto ožívalo některé z jihomoravských měst, se letos neuskuteční. Slavnost nahradí gastronomický festival. Konat se bude na třech místech v kraji a nabídne návštěvníkům přehlídku lokálních výrobků.

Miroslav na Znojemsku, Letovice na Blanensku a Veselí nad Moravou na Hodonínsku budou letos hostit Festival plný chuti. Celodenní událost přenese do měst české hudební interprety i regionální jídlo a pití. Zájemci si na trzích zakoupí lokální víno, pivo, uzeniny, sýry či paštiky. 

Třídílný festival nahradí jihomoravské dožínky, které v kraji každoročně připomínaly tradici zemědělství a řemesel. „Místo jedné velké akce, jakou byly dožínky, jsme se rozhodli uspořádat tři v modernějším provedení, kde lokální produkty můžeme podpořit," řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL).

Regionální festival, který bude mít v každém městě jiný program, se odehraje v červnu, srpnu a září. Nabídku místních restaurací a farmářů podtrhnou vystoupení skupiy Jelen, Support Lesbiens nebo Bena Cristovao. „Vybrali jsme taková místa, kde podobné akce tolik nebývají. Věříme, že si festival užijí jak místní, tak pomůže i lokálním producentům,“ uvedl k akci náměstek hejtmana Jan Zámečník (KDU-ČSL). 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jihomoravský kraj

Štítky dožínky, festival, akce, událost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Harvánek

Dožínky byly poděkováním všem, kteří se podíleli na vytvoření podmínek pro dobrou úrodu a připomenutím významu zemědělství pro společnost. Nově pojaté moderní slavení je jen podporou a propagací konzumního způsobu života, který celou společnost zavedl do situace, v jaké se nachází.

Pondělí, 12. června 2023, 07:35Odpovědět

Jižní Morava oslaví léto moderně. Místo dožínek uspořádá gastronomický festival  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.