Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Brno čeká Noc kostelů. Program láká na návštěvu věže i divadlo ukrajinských dětí

Jihomoravanům se letos opět na jeden večer otevírají dveře svatostánků. Páteční Noc kostelů zve návštěvníky do více než dvou set kaplí, kostelů a modliteben v brněnské diecézi. Program nabízí prohlídky interiérů, věží, přednášky i zábavu pro nejmenší.

V moravské metropoli nahlédnou zájemci do třiapadesáti objektů, které si pro dnešní Noc kostelů připravily program v podobě besed, workshopů, hudebních vystoupení i komentovaných prohlídek. Poprvé zavítají lidé například do internátní kaple svatých Cyrila a Metoděje v Církevním domově mládeže Petrinum.

Chybět nebude otevřená katedála svatých Petra a Pavla, modlitebna Sboru Církve bratrské v Kounicově ulici nebo moderní kostel blahoslavené Marie Restituty na Lesné, z jehož věže si návštěvníci vychutnají výhled na město. Program si připravili také lidé z Ukrajiny. „Například řeckokatolíci v kostele svatého Leopolda u Milosrdných bratří či ukrajinské děti v židenickém kostele Českobratrské církve evangelické s nacvičeným divadelním představením," řekla mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Do patnáctého ročníku celostátní akce se zapojily také další okresy spadající pod brněnskou diecézi. „Mnohé programy opět přiblíží zajímavá duchovní, kulturní a osvětová témata i aktuální výročí, zejména tři sta let od úmrtí stavitele Jana Blažeje Santiniho-Aichela a 550 let od narození a 480 let od úmrtí Mikuláše Koperníka," uvedla Jandlová.

Premiéru na Noci kostelů zažijí například kostely v Malešovicích, ve Svatoslavi u Tišnova a v Troskovicích na Brněnsku. „V Lomnici u Tišnova mohou zájemci opět navštívit kostel a čtyři kaple v okolí, v Rosicích mimojiné zámeckou kapli s přednáškou historika o podobě Rosic v době barokní či putovat tradičním světelným průvodem k Rozsvícené Trojici, poutní kapli nad městem," řekla Jandlová.

Do letošního ročníku Noci Kostelů se v tuzemsku přihlášilo 1805 kostelů a modliteben. Jedná se o mezinárodní projekt, který odstartoval před sedmnácti lety v Rakousku. V České republice se kostely tradičně otevírají od roku 2009 a s každým ročníkem se do oblíbené akce zapojují nové svatostánky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný.

Štítky noc kostelů, církev, biskupství brněnské, víra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno čeká Noc kostelů. Program láká na návštěvu věže i divadlo ukrajinských dětí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.