Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno má nové muzeum. Ukazuje příběhy méně známých hrdinů minulého století

Nové muzeum, které připomíná příběhy z druhé světové války a padesátých let minulého století, se lidem otevřelo v Brně. V sídle Institutu Paměti národa se návštěvníci seznámí s životem partyzánů, protinacistických odbojářů i prostředím jáchymovských dolů.

Podívat se do minulosti očima "obyčejného" hrdiny umožní zájemcům moderní expozice Tichá hrdinství. V prostorách v brněnské Radnické ulici se lidé stanou součástí příběhů čtyř českých hrdinů, o jejichž skutcích toho veřejnost příliš neví. Dozví se například o odvaze Jaryny Mlchové, která díky objevu neznámé sloučeniny zachránila stovky Židů před transportem do koncentračních táborů.

Jednotlivá témata z období dvou totalit 20. století otevírá výstava prostřednictvím interaktivních obrazovek, projekcí i rozšířené reality. „Návštěvníci se v expozici setkají také s příběhem Mileny Blatné a jejím dojemný vyprávěním o tom, jak se zamilovala v šachtě jáchymovského uranového dolu hluboko v podzemí do politického vězně a jak riskovali život, aby si mohli psát milostné motáky,“ popsal Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum, která muzeum otevřela.

Novou brněnskou atrakci mohou lidé navštívit vždy od čtvrtka do neděle. Čtyři příběhy hrdinů, kteří se postavili režimu a riskovali život pro druhé, vybrali organizátoři z více než deseti tisíc rozhovorů ze sbírky Paměti národa. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Post Bellum

Štítky institut paměti národa, muzeum, výstava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má nové muzeum. Ukazuje příběhy méně známých hrdinů minulého století  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.