Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na brněnském Špilberku vítá návštěvníky nová výstava soch

Okolí brněnského hradu Špilberk se v květnu rozrostlo o nová umělecká díla. Lokalitu zdobí sochy Jana Hendrycha a devíti vybraných absolventů jeho ateliéru. Různorodé výtvory zůstanou v areálu až do příštího března.

Výstava na Špilberku volně navazuje na loňskou výběrovou retrospektivu Jan Hendrych 85. Připomíná tvorbu sochaře a restaurátora, který je známý pro svůj svobodný a otevřený tvůrčí projev. „Neobává se přesahů do oblastí neklasického uchopení hmoty, záměrné torzálnosti, expresivní deformace a silného napětí mezi promodelovaným tvarem a elementární formou," popsalo Muzeum města Brna.

Ze samotné Hendrychovy tvorby si zájemci prohlédnout čtyři výtvory. Zaujmout může například socha Strážce, která vznikla mezi lety 2014 a 2015, a je instalovaná u hradní brány. Na návštěvníky hradu čekají rovněž díla mladších sochařů, které šestaosmdesátiletý Hendrych "vychoval" ve svém ateliéru. Většinu soch tvoří figury lidí či vyobrazení zvířat.

Jan Hendrych patří k představitelům výtvarného proudu, jenž se v evropském kontextu označuje jako Nová figurace. Ze sochařovy školy vzešla například Jana Bačová Kroftová, z jejíž tvorby je na Špilberku umístěno sousoší Splývání. To se skládá ze dvou obřích lidských hlav nořících se do země. Výstava zůstane v exteriéru hradu Špilberk až do příštího března.

Ohodnoť článek

Foto Muzeum města Brna

Štítky sochařství, výstava, špilberk, Jan Hendrych

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnském Špilberku vítá návštěvníky nová výstava soch  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.