Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rukopisy Elišky Rejčky dorazily do Brna s policejním doprovodem

Rukopisy Elišky Rejčky, které jsou spjaté se založením kláštera cisterciaček na Starém Brně, dorazily do moravské metropole. Dokumenty doprovodili na hrad Špilberk ozbrojení policisté. Ze speciálního chladicího boxu je specialisté přemístili do vitrín.

Muzeum města Brna odhalí soubor ojedinělých rukopisů české a polské královny po více než dvou stoletích. Na speciální výstavě připomene 700. výročí vzniku kláštera i památku jeho zakladatelky, která nechala rukopisy na své náklady zhotovit a konventu je věnovala. Dokumenty hlídané policejním doprovodem přijely do Brna z Vídně.

V Rakousku skončilo po zrušení brněnského kláštera Josefem II. celkem šest gotických manuskriptů. Dva zůstaly v klášteře v Rajhradě na Brněnsku a jeden v Moravském zemském archivu. Vídeňské rukopisy od roku 1782 neopustily rakouskou metropoli. Brněnskému muzeu se podařilo zorganizovat výpůjčku čtyř exemplářů z původního Eliščina daru. Budou vystaveny se svými třemi moravskými protějšky.

Výstava Eliška Rejčka: Dar středověku na Špilberku odstartuje v červnu a potrvá do 20. srpna. „Bude to vůbec poprvé po 240 letech na území České republiky, kdy budou mít návštěvníci výstavy možnost vidět tento ojedinělý soubor rukopisů pohromadě a naživo,“ vysvětlila mluvčí Muzea města Brna Barbora Kachlířová.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Muzeum města Brna

Štítky eliška rejčka, klášter, muzeum města brna, špilberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rukopisy Elišky Rejčky dorazily do Brna s policejním doprovodem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.