Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno navštívil diplomat Svatého stolce. Na památku si odvezl Madonu z Veveří

Biskupství brněnské přivítalo ve své diecézi apoštolského nuncia v České republice. Jude Thaddeus Okolo přijel na pozvání brněnského biskupa Pavla Konzbula. Při své první oficiální návštěvě moravské metropole předsedal bohoslužbě v katedrále svatého Petra a Pavla.

Jude Thaddeus Okolo, který v České republice už rok zastupuje Svatý stolec, dorazil do Brna v den výročí posvěcení katedrály na Petrově. Při bohoslužbě v neděli 21. května promluvil k lidem o tématech seslání Ducha svatého i důležité pozici biskupa jako symbolu jednoty v církvi. 

„V dnešním úryvku evangelia se Ježíš modlí za své učedníky a prosí Otce, aby světu svědčili o jeho poslání a učení. Důraz je kladen na Ježíšovu modlitbu za to, aby jeho učedníci byli jednotní, tak jako on a Otec jsou jedno. Je zdůrazněna důležitost jednoty a lásky mezi křesťany. Jednota věřících se utváří kolem biskupa, který na ni dohlíží…" přednesl apoštolský nuncius v promluvě.

Po skončení slavnostní bohoslužby navštívil šestašedesátiletý nuncius Okolo také Diecézní muzeum na Petrově, odkud si odnesl památku na Brno. „Zdejší muzejní expozici Vita Christi dominuje známý gotický obraz Madona z Veveří, jehož zmenšenou kopii brněnský biskup zástupci Vatikánu v závěru bohoslužby věnoval," popsala mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Původem nigerijský prelát katolické církve byl v minulosti apoštolským nunciem například v Irsku, Portoriku či Dominikánské republice. Jako diplomat Svatého stolce působí už přes třicet let. Na jižní Moravu se znovu vrátí na začátku června. Ku příležitosti 700. výročí první písemné zmínky o farnosti Slavkov u Brna oslaví mši na základech tamního zaniklého kostela svatého Jakuba.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Biskupství brněnské

Štítky Jude Thaddeus Okolo, vatikán, svatý stolec, nuncius

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno navštívil diplomat Svatého stolce. Na památku si odvezl Madonu z Veveří  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.