Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nejlépe opravená památka je kuřimský zámek, překvapili odborníci

Zámek v Kuřimi nadchl odbornou porotu. Budovu, která je útočištěm pro studenty střední odborné školy, odměnili prvním místem v soutěži o nejlépe opravenou kulturní památku kraje. O cenu v podobě sto padesáti tisíc korun se stavba zasloužila novou fasádou.

Kuřim začala na opravách poničené fasády pracovat před více než pěti lety. Ze stěn nejhodnotnější historické památky města odstranili odborníci nevhodné novodobé úpravy a fasádě navrátili podobu z 19. století, včetně barevného pojetí. Zámek byl v druhé polovině 16. století přestavěn Brňany ze starší tvrze. Po druhé světové válce pak sloužil jako učňovský internát a nyní se v budově učí žáci místní střední školy.

„Provozovat privátní střední školu je spousta práce s mnoha nejistotami, včetně té finanční. Opravit fasádu památkově chráněného objektu je spousta starostí a spousta peněz. O to větší je úspěch kuřimské střední školy,“ vyjádřil se na sociálních sítích starosta Kuřimi Drago Sukalovský (STAN).

Výsledky šestnáctého ročníku soutěže oznámili jihomoravští zastupitelé na nedávném zasedání. „Cílem udílení cen je propagace hodnot památkové péče a zviditelnění bohatství kraje v této oblasti. Slavnostní vyhlášení výsledků je naplánováno na druhou polovinu června,“ vysvětluje mluvčí krajského úřadu Alena Knotková

Soutěž má čtyři kategorie. První jsou velké stavby, kam spadají hrady, zámky, kostely, tvrze nebo hospodářské dvory. Za umístění na předních příčkách soutěže, získala Kuřim 150 tisíc korun. Druhou kategorii tvoří díla výtvarného umění, tedy obrazy, sochy nebo nástěnné malby, při jejichž obnově se uplatňuje metoda restaurování. Výherce dostane 70 tisíc korun. Třetí kategorií jsou drobné stavby jako boží muka nebo kapličky, kde je odměnou 40 tisíc korun. Samostatnou kategorii pak tvoří cena veřejnosti, kde mohou lidé hlasovat pro kterékoliv přihlášené dílo nebo stavbu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj

Štítky Kuřim, fasáda, rekonstrukce, cena

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlépe opravená památka je kuřimský zámek, překvapili odborníci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.