Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Archeologové zazářili u brněnského Cejlu. Našli hrob dorostence z doby bronzové

Zbytky pravěkého osídlení objevili vědci v centru jihomoravské metropole. Archeologické vykopávky z minulých let ve Spolkové ulici nyní odborníci doplnili o unikátní nález pozůstatků roubenky z doby bronzové. Na současném staveništi odkryli také hrob dospívajícího člověka.

Na předchozí úspěšné vykopávky navázali archeologové v Brně. Při záchranném výzkumu ve Spolkové ulici, kde aktuálně roste nová bytovka, našli další důkazy o životě lidí z doby bronzové. Kromě klasických zásobních a sídlištních jam odborníci ale na odborníky čekalo i výjimečné překvapení.

„Jedná se o pravoúhlou soustavu tří žlabů, které představovaly pozůstatek pravděpodobně roubené stavby. Je možné, že základové žlaby byly vyhloubeny pouze do půdního typu a nezasahovaly až do podloží,“ uvedl za neziskovou organizaci Archaia Brno Michal Bučo.

Přála jim smůla stavařů

Stopy po podobných objektech se dochovávají jen ojediněle. Identifikace takových nálezů proto bývá pro archeology problematická, a to zvlášť při záchranných výzkumech. Tentokrát ale pracovníkům hrály od karet přírodní podmínky a kvůli sklonu svahu a stabilitě plánované budovy musely stavaři začít s hlubšími základy.

„V samotném výkopu byly identifikovány stopy po kuláčích, které byly ukládané se záhlavím. V jihovýchodní části se dokonce nacházela prohlubeň, jež mohla naznačovat existenci horizontálního trámu,“ popsal prostor, ve kterém se nejspíš v pravěku nacházel vchod.

Přesná datace stavby se vědcům nepodařila, zásobní jámy dokládají výskyt únětické i mohylové kultury. Do střední neboli mohylové doby bronzové patří i hrobka, jež dělníci odkryli v západní části prostoru až při bagrování.

„Pravděpodobně se jednalo o adolescenta, antropologická analýza ale zatím není dokončena. Přestože byl nebožtík pohřbený v zásobní jámě, nešlo o pohozené tělo, ale o pohřeb. Nasvědčuje tomu nález částí mazanic, které vytvořily hrobové lůžko, hrob obsahoval také bronzové náramky a knoflíky," dodal pro ČTK.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archaia Brno z.ú.

Štítky Brno, archeologie, antropologie, vědci, výzkum, historie, objev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové zazářili u brněnského Cejlu. Našli hrob dorostence z doby bronzové  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.