Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Do Brna míří nadšení amatéři s loutkami. Pobaví lidi festivalem i hrami z ruských pohádek

Vyrobit si loutku, mrknout na představení a pobavit se lidmi, kteří většinu volného času věnují výrobě dřevěných figurek či maňásků. I tak může vypadat den v Brně, kam na apríla přijedou skupinky amatérských divadelníků ze všech koutů Česka, aby udělali festival.

Amatérští loutkaři z regionu se v sobotu sjedou do Brna. Čtyři přihlášené inscenace podle organizátorů potěší především nejmladší diváky. Na své si přijdou ale všichni přiznivci, kteří dojdou do kohoutovické pobočky centra volnočasového střediska Lužánky.

Jedno z představení pro diváky připravuje i soubor Maminy z Jaroměře, který se loutkářství věnuje už šestnáct let. V Brně odehrají autorskou hru Aňuška a Marfuška inspirovanou ruskými pohádkami. Loutky k představení si herci vyrobili sami. „Jsme v tomto oboru samouci, ale s dlouholetou zkušeností. Chce to hodně lásky k loutkovému divadlu, hodně úcty k řemeslu, dostatek fantazie a určitě i kousek výtvarného talentu,“ nastínila Drbně členka souboru Jana Dvořáčková.

Loutkářství má v Česku tradici a je uznáváno jako významná část lidové tvorby. „Těší nás, že festivalem můžeme podpořit české a slovenské loutkářství, které je od roku 2016 na seznamu světového dědictví UNESCO,” sdělil organizátor z lužáneckého pracoviště Legato Tomáš Mohapl Doležal s tím, že pro loutkaře účast na festivalu znamená možnost kvalifikovat se na přehlídku loutek v Chrudimi, která patří k nejstarším národním přehlídkám v Evropě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv SVČ Lužánky

Štítky loutky, Brno, herci, divadlo, Lužánky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna míří nadšení amatéři s loutkami. Pobaví lidi festivalem i hrami z ruských pohádek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.