Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno oplakává smrt nadějného romského režiséra. Podlehl vzácné nemoci

Tragická zpráva obletěla moravskou metropoli. Po náhlé nemoci zemřel ve dvaatřiceti letech romský režisér Robin Stria. O úmrtí dokumentaristy informovalo Muzeum romské kultury, kde zesnulý pracoval a které se rovněž na sbírce pro pozůstalou rodinu. Stria po sobě nechal malého syna a manželku.

Stria byl aktivní v kulturní i politické oblasti. Pracoval v muzeu romské kultury, kde se živil jako kurátor videofondu. V minulosti kandidoval absolvent letovického biskupského gymnázia i do zastupitelstva městské části Brno-střed za stranu Zelených. V politice se angažoval i při prezidentských volbách, v nichž aktivně podporoval Petra Pavla. Veškeré aktivity milujícího otce dvouletého syna a manžela překazila zákeřná nemoc nazvaná Fourniérova Gangréna. Ta se v Česku vyskytuje pouze jednou do roka. Aktivní muž náhle upadl do kómatu a týden ležel v boskovické nemocnici s nemocí, které doprovází horečky a bolesti genitálií. Po boji zákeřnému soupeři podlehl.

„Robin byl vášnivý filmař romského původu. Miloval příběhy, jejich kulturní, historické a sociální souvislosti. Rád poznával nové lidi a s nimi vedl dlouhé filozofické rozpravy. S nadšením tvrdě pracoval, aby uživil svou rodinu z povolání, které mu bylo zároveň koníčkem. Ačkoliv jeho kritický stav lékaři konzultovali s odbornými pracovišti po celé ČR, nepodařilo se jej zachránit. Lékaři Robinovi nedávali poslední dny žádné šance na uzdravení. Nicméně rodina, blízcí přátelé i kolegové se za něj nepřestávali modlit a věřit v zázrak,“ popisují Striovi nejbližší, kteří na pozůstalou rodinu uspořádali sbírku

Měl neskutečné nasazení, vzpomínají politici i muzeum

Filmaře oplakávají rovněž bývalí spolustraníci v čele s brněnskou zastupitelkou Jasnou Flamikovou (Zelení) nebo kolegové z romského muzea, jež podpořilo veřejnou snahu o pomoc Robinově rodině. „Ještě před dvěma týdny byl s námi v plném pracovním nasazení. Právě s velkou vervou a zapojením celého svého tvůrčího a přímo režisérského potenciálu dokončoval nový prezentační film o Muzeu romské kultury. Nedlouho před tím byl velkým aktérem 'za Romy' při kandidatuře Petra Pavla na pozici prezidenta republiky, srdnatě bojoval za jeho propagaci a zvítězil – máme nového prezidenta, za kterého se nemusíme stydět,“ uvedla ředitelky Muzea romské kultury Jana Horváthová.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Romea.cz

Štítky Brno, Letovice, Režisér, Onemocnění, Smrt, Romové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

ŽE SE NESTYDÍTE OSOBO DUDKOVÁ ZA TATO SLOVA - ZNAL JSEM SE S NÍM OSOBNĚ - DOPORUČUJI VŠEM PODÍVAT SE NA DOKUMENT O VZÁCNÉ RODINĚ - NA YOUTUBE POD NÁZVEM - Rodiče napořád - Striovi (6/6)

Neděle, 26. března 2023, 06:51Odpovědět

Eva Dudková

nedostal podporu ze

Čtvrtek, 23. března 2023, 20:35Odpovědět

Brno oplakává smrt nadějného romského režiséra. Podlehl vzácné nemoci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.