Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Brněnské muzeum půjčí Japoncům slavné dinosaury Zdeňka Buriana

Legendární kresby dinosaurů, které vznikly rukou moravského malíře a ilustrátora Zdeňka Buriana, poletí do Japonska. Na výstavu přibližující prehistorii je vyšle Moravské zemské muzeum v Brně. Burian proslul paleontologickými rekonstrukcemi, které inspirovaly například snímek Cesta do pravěku.

Japonská výstava předvede návštevníkům podobu a život pravěkých tvorů prostřednictvím děl dvaceti světových umělců. Na akci nebudou chybět výtvory Charlese Knighta, Heinricha Hardera, Benjamina Waterhouse Hawkinse ani českého zástupce Zdeňka Buriana. Rodák z Kopřivnice stvořil například ilustrace známé knihy Eduarda Štorcha Lovci mamutů.

Několik obrazů pošle na japonskou výstavu, jež se koná od března do července, Zoologická zahrada ve Dvoře Králové i Moravské zemské muzeum v Brně. Vystaveny budou v Tokiu a Kóbe.

„Mezi zapůjčenými díly z našich sbírek vévodí dva slavné Burianovy obrazy dinosaurů Tarbosaurus battar a Iguanodon bernissartensis, dále dramatický zápas dvou mořských plazů Tylosaurus dyspelor a Elasmosaurus platyurus a několik nádherných kvašů, které budou jistě lahodit vkusu japonských návštěvníků“, řekla kurátorka paleontologické sbírky Moravského zemského muzea Růžena Gregorová.

Brněnské muzeum se chlubí nejvýznamnější sbírkou paleontologických rekonstrukcí v České republice a její součástí jsou právě legendární Burianovy výtvory. „Zájem o díla Zdeňka Buriana na mezinárodní platformě dokládá, že tento umělec stále patří v oblasti paleontologické rekonstrukce k nejvýznamnějším osobnostem. Nedávno byly jeho obrazy vystaveny v holandském Harlemu nebo ve Vídni," řekla k umělcově odkazu mluvčí Moravského zemského muzea Barbora Onderková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Moravské zemské muzeum

Štítky zdeněk burian, pravěk, moravské zemské muzeum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské muzeum půjčí Japoncům slavné dinosaury Zdeňka Buriana  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.