Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno udělá z parku narkomanů místo pro výstavy a propojí ho s Domem umění

Brno představilo první letošní významnou vizualizaci, která určuje budoucí podobu nepřívětivého prostoru u Domu umění na Malinovského náměstí. Lokalita, jíž kromě funkcionalistické budovy dominuje park Koliště či parkovací plocha, podstoupí v nejbližší době proměnu. Od změny si architekti slibují, že se tamější okolí stane přívětivé pro veřejnost.

Budoucnost prostranství v centru moravské metropole intenzivně řešili od minulého roku odborníci, kteří se zapojili do soutěže magistrátu. Porotci vybrali ze zaslaných návrhů projekt od ateliéru M2AU. Vítězové výběrka počítají, že Dům umění propojí s parkem Koliště, čímž se otevře další prostor pro umělce. 

„V rámci složitých debat členů soutěžní poroty bylo upřednostněno přehledné řešení širokého prostranství před dominantou Domu umění. Díky tomu se park Koliště otevírá směrem k městu, což umožňuje jeho výrazně lepší využití. Zpevněná prostranství před Domem umění a Zemanovou kavárnou dobře spojuje s okolím. Park je citlivě doplněn prvky, díky kterým tu lidé budou rádi trávit čas a zároveň se tu budou moci konat nejrůznější akce,“ uvedl Filip Chvátal (KDU-ČSL) brněnský radní pro oblast participace, který byl součástí soutěžní poroty soutěže, již organizovala Kancelář architekta města Brna. 

Ráj narkomanů 

Park v ulici Koliště nepatří mezi Brňany k nejoblíbenějším místům. Veřejné prostranství, jež leží na hranici takzvaného Bronxu, se potýká například s narkomany. Strážníci v lokalitě pravidelně vysbírají desítky injekčních stříkaček.

„Jedná se o místo, na které pravidelně dohlíží hlídky městské policie. Co se týče injekčních stříkaček, jedná se o jednu z nejproblematičtějších lokalit v Brně. Jehly nacházíme nejčastěji v tamním křoví,“ sdělil Drbně Městské policie Brno Jakub Ghanem.

Město nyní doufá, že rekonstrukce, jež vyjde podle odhadů na 80 milionů korun, změní park k lepšímu. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) se plocha po rekonstrukci stane vstřícnou a příjemnou pro veřejnost i návštěvníky výstav. Právě s těmi se v budoucnu počítá. 

Důležitý přínos návrhů spočívá v propojení prostoru před Domem umění a parku Koliště I. Umožní totiž prezentovat soudobou prostorovou tvorbu i za Domem umění a výrazně rozšíří pobytové možnosti kultivovaného zeleného prostoru v centru města,“ dodala ředitelka Domu umění města Brna Terezie Petišková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto M2AU

Štítky Brno, Dům umění, Architekti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno udělá z parku narkomanů místo pro výstavy a propojí ho s Domem umění  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.