Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Namalujte vesmírný kamínek a vyhrajte dalekohled

PR článek

Slyšte, slyšte… Hvězdárna a planetárium Brno hledá malé i velké vesmírné malíře! Všeho nechejte, zasedněte ke stolu a pomalujte kamínek na téma „vesmír“. Fantazii se meze nekladou – mohou to být hvězdy, vánoční komety, galaxie, ufouni i hrdinové z vědecko-fantastických příběhů.

Na zadní stranu napište hashtag #hvezdarna a nejpozději do úterý 27. prosince 16.00 jej doneste v sáčku se jmenovkou, vaším věkem a e-mailovou adresou na pokladnu Hvězdárny a planetária Brno. Pokud nemáte možnost kamínek vytvořit doma, právě 27. prosince budete mít možnost nakreslit ho přímo u nás.

Nejhezčí a nejzajímavější výtvory vybere tamní odborná porota, jejich autoři pak dostanou volné vstupenky na příští rok. Autor toho úplně nejhezčího a nejzajímavějšího kamínku si odnese skutečný astronomický dalekohled! A samozřejmě vám je ukážeme, třeba na fotkách na facebook.hvezdarna.cz. V lednu 2023 pak rozmístíme kamínky v parku na Kraví hoře, aby se tak vydaly do světa. 

Kde je nejstarší kopec v Brně?

Víte, že kdybyste chtěli pomalovat kamínek, který je starý skoro stejně jako naše planeta, museli byste se pro něj vydat až do Kanady? Na východním pobřeží Hudsonova zálivu v severním Quebecu se totiž podařilo objevit skálu, která vznikla před čtyřmi miliardami a 280 miliony roky! Na první pohled byste to do ní ale neřekli – jsou to jen ohlazené, šedé balvany.

Za pradávnými kamínky se ale nemusíte trmácet letadlem a pak terénním vozidlem na opačnou stranu planety. Stačí se projít po Kraví hoře, která je jednou z nejstarších v celé České republice! Většina území Brna se totiž před 600 miliony roky nacházela pod rovníkem, někde na jižní polokouli u okraje Gondwany, a vytvářela jakýsi mikrokontinent, odborně nazývaný „brunovistulikum“. Žijeme tedy na pozůstatku z pásu kdysi aktivních sopek, jaké můžeme v současnosti sledovat například kolem Tichého oceánu v oblasti Kamčatky, Japonska a Mariánských ostrovů.

Unikátní pohled do geologické minulosti poskytuje především skalní výchoz s odkrytými žílami světlých vulkanických hornin na křižovatce Grohovy ulice a Úvozu, vytvořený při rozšiřování silnice v polovině minulého století. Tady ze země zdvihnutý kamínek vznikl před 600 miliony roky!

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hvězdárna, Brno, Soutěž, Program

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Brontosaři to říkají hezky ve svém songu - 1. Jako suchej, starej strom,
jako všeničící hrom,
jak v poli tráva
připadá mi ten náš svět, plnej řečí,
a čím víc, tím líp se mám.
R: Budem o něco se rvát,
až tu nezůstane stát
na kameni kámen,
a jestli není žádnej Bůh,
tak nás vezme země - vzduch,
no, a potom amen.

Středa, 21. prosince 2022, 11:05Odpovědět

Baron Kocharovski

divná "móda," malovat i po šutrech. ale ještě divnější mi přijde, že se pomalované šutry prodávají např. v květinářství; (viděno cca před týdnem). :-OOO když šutr, tak přírodní, ale proč ho "ničit?!" (na malování už nestačí papír)?

Úterý, 20. prosince 2022, 11:31Odpovědět

Namalujte vesmírný kamínek a vyhrajte dalekohled  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.