Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Na deset tisíc lidí přijelo na rekonstrukci bitvy u Slavkova. Davy ohromil Napoleonův Lví skok

Po dvou zrušených ročnících se letos na výročí Bitvy tří císařů znovu vrátila plnohodnotná rekonstrukce slavné bitvy, které za chladného počasí přihlížely tisíce diváků. Pořadatelé odhadují, že jich přišlo až 10 tisíc, řekl za pořadatele Miroslav Jandora.

Poslední bitevní ukázku v roce 2019 podle tehdejšího odhadu pořadatelů sledovalo kolem 12 tisíc lidí. Více než tisíc fanoušků historie v dobových kostýmech ze 14 zemí, 50 koní a 12 děl dnes divákům předvedlo rekonstrukci slavného Napoleonova manévru nazvaného Lví skok.

„Tento scénář jsme měli naplánovaný už na rok 2020, dvakrát jsme jej tak kvůli protipandemickým opatřením museli zrušit. Konečně se jej podařilo uskutečnit, všechno se podařilo tak, jak bylo naplánované. Jsme zejména velmi vděční za podporu Jihomoravského kraje," uvedl po skončení akce Jandora.

Bitva u Slavkova se odehrála 2. prosince 1805, kdy vojsko francouzského císaře Napoleona u Slavkova překvapivě zvítězilo nad početně silnějšími armádami ruského cara Alexandra I. a rakouského císaře Františka I. Už 19. listopadu však Napoleon vmašíroval do Brna, o několik dní později se pak odehrála první potyčka vojsk ve Vyškově.

Manévr Lví skok spočíval v útoku Napoleonových jednotek přímo na hlavní stan tehdejších rusko-rakouských sil. Císaře Napoleona i letos ztvárnil Mark Schneider z Virginie v USA, který v této roli vystupuje od roku 2005.

Rekonstrukci slavné bitvy přihlížel i francouzský velvyslanec nebo kadeti z francouzské vojenské akademie Saint Cyr. Pořadatelé upozorňují, že každoroční akce nemají být oslavou válečného střetu ani postavy Napoleona, ale pouze připomínkou historických událostí. Akce k výročí bitvy tak každoročně končí nedělním pietním aktem na Mohyle míru.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce/Petr Olša, Jihomoravský kraj, Město Slavkov

Štítky Slavkov, Bitva, Rekonstrukce, Napoleon, Historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na deset tisíc lidí přijelo na rekonstrukci bitvy u Slavkova. Davy ohromil Napoleonův Lví skok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.