Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Umělci navezli do Brna porcelán, aby ho lidé obdivovali

Do moravské metropole dorazila rozsáhlá sbírka porcelánových předmětů. Domov našly křehké předměty v Uměleckoprůmyslovém muzeu, kde je obdivují lidé. Jedná se o expozici, jež mapuje veškerá důležitá díla českých tvůrců za posledních dvacet let.

Expozice s názvem Terra Alba v Uměleckoprůmyslovém muzeu prezentuje novou vlnu českého porcelánu. Cílem výstavy, na níž ukazuje svá díla pětadvacet výtvarníků, je poukázat na události a stereotypy, které se v posledních deseti letech objevují ve světě. „Vystavená díla podávají zprávu o naší každodennosti, ve které rezonují, mimo jiné, témata jako ekologie, udržitelnost, inkluze nebo pandemie. Současný autorský porcelán vyvolává emoce a je to zároveň i způsob komunikace,“ řekl kurátor výstavy Radek Wohlmuth.

Umělci se od roku 2002 zaměřují na obsahový a konceptuální design, díky kterému se tradičně vnímaný materiál stal nástrojem pro vyprávění příběhů na základě zkušeností umělců. Díla odráží jak názory, tak i pocity tvůrců. Při pozorování exponátů proto musí návštěvník hledat i skryté významy. „Na výstavě je důležité odkrývat jednotlivé přístupy a ponořit se do někdy až zdánlivě nevýrazných detailů, které mohou poodhalit na první pohled skryté významy objektu,“ popsal architekt výstavy Maxim Velčovský.

Pro výstavu je charakteristická bílá barva, která se promítá i v samotném názvu. Pojmenování Terra Alba vychází z archaické latiny, která symbolizuje dlouhou historii a tradici porcelánu. Ta sahá až do starověké Číny. Expozice bude návštěvníkům přístupná do ledna příštího roku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Moravská galerie

Štítky výstava, porcelán, Umění, muzeum, Brno, Radek Wohlmuth, Maxim Velčovský, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělci navezli do Brna porcelán, aby ho lidé obdivovali  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.