Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno má opravený dvě století starý obelisk. Připomíná konec války

Restaurátoři opravili obelisk v Denisových sadech v centru Brna. Byl ve špatném stavu, hrozilo, že bude dál chátrat. Rekonstrukce si vyžádala 3,5 milionu korun, většinu peněz poskytlo ze svého rozpočtu město Brno. Památník byl odhalen včera.

Dvacetimetrový jehlancový obelisk připomíná ukončení napoleonských válek. V parku stojí od roku 1818. V nevyplněných spárách památníku se usazovaly rostliny, do vnitřní dutiny pronikala voda. Poškozené bylo také zlacení reliéfů. Navíc hrozilo, že se z vršku obelisku ulomí kus kamene a někoho z návštěvníků sadů zraní.

Restaurátoři Pavel Mrověc a Marek Běťák obelisk renovovali od srpna 2021 do konce minulého týdne. „Nejnáročnější ze všech oprav bylo restaurování lvů. Zlacení a nátěry pod ním se odlučovaly a materiál kamene byl degradovaný. Potom bylo náročné sehnat vápenec, který by byl složením totožný nebo aspoň podobný původnímu," řekl Mrověc. Obelisk je postavený z vápence z lomů na Hádech na severovýchodě Brna.

Opravě předcházel restaurátorský průzkum, který stál 300 tisíc korun. „Obelisk nebyl poničený jenom vlivem přírody, ale i kvůli vandalům, kteří ho sprejovali nebo kradli železné ohraničení," řekla správkyně parku Marie Slavíková z Veřejné zeleně města Brna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky ČR, památky, stavby, Brno, FOTO, Hády

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má opravený dvě století starý obelisk. Připomíná konec války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.