Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Paříži chystají přesun Kunderovy knihovny do Brna

V Paříži začaly přípravy na přesun listinné části archivu a knihovny Milana Kundery do Brna. Rozhodnutí, že písemnosti Kunderových zamíří do rodného města světoznámého spisovatele, padlo už před dvěma lety. Uchovávat je bude Moravská zemská knihovna. Pandemická situace ale faktické předání zdržela. Na převozu spolupracuje České centrum v Paříži, oznámil dnes mluvčí knihovny Radoslav Pospíchal.

První zásilku materiálů tvoří listinný archiv Kundery, tedy korespondence s nakladateli, recenze na jeho knihy nebo literární ceny. Recenze autorovi posílali nakladatelé. V Brně z nich mohou badatelé čerpat informace o přijetí Kunderova díla.

Součástí je i bohatá sbírka fotografií a další dokumenty, jejichž pouhé roztřídění a zpracování si vyžádá podle Pospíchala alespoň rok práce. Poté bude následovat digitalizace a zpřístupnění fondu.

Zvláštní část převáženého souboru tvoří rozhlasové a televizní pořady Věry Kunderové, které natáčela v šedesátých letech, kdy byla zaměstnána v České televizi, nebo reportáže z Francie pro Český rozhlas z počátku 90. let.

Převoz druhé části souboru, tedy knihovny Milana Kundery, je plánován na září letošního roku. Celý komplet se stane součástí nově zbudované Knihovny Milana Kundery, kterou v prostorách zemské bibliotéky navrhl architekt Martin Hrdina. Pro veřejnost se otevře na konci letošního roku.

Nebude to jen místnost s knihami, ale kulturní instituce s vlastním programem. Knihovna plánuje například debaty s výraznými českými i zahraničními intelektuály na témata evropského kulturního prostoru.

Třiadevadesátiletý Kundera žije téměř půl století ve Francii. První část svého díla psal česky, druhou francouzsky. Patří k nejuznávanějším žijícím evropským romanopiscům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Činoherního klubu

Štítky ČR, Francie, literatura, Kundera, knihovny, Brno, knihovna, Milan Kundera, Paříž, Česká televize, Martin Hrdina, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Paříži chystají přesun Kunderovy knihovny do Brna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.