Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Pátek zpestří Noc kostelů. V Brně se otevře padesát míst

Jihomoravanům se již počtrnácté hromadně otevřou dveře místních svatostánků. Letošní ročník Noci kostelů slibuje bohatý doprovodný program i novinky, jakou je například zpřístupnění zámecké kaple sv. Františka Serafínského v Lominci u Tišnova. Akce nabízí prohlídky interiérů i výstupy na věže.

Rekordní počet míst se letos v brněnské diecézi zapojí do oblíbeného projektu Noc kostelů. Nahlédnout do posvátných prostor mohou lidé v pátek 10. června, kdy si v moravské metropoli připravilo program padesát objektů, na Brněnsku dvaačtyřicet. Chybět nebudou tradiční mše, hudba ani hromadné prohlídky církevních prostor. 

Otevřené kostely se mají pro veřejnost stát především pozvánkou k přátelskému přijetí setkání. „Cílem Noci kostelů není překonávat rekordy v návštěvnosti. Usilujeme o to, aby byly připravované programy hodnotné a aby si návštěvníci domů neodnášeli jen vzpomínku na nádheru umělecké výzdoby kostelů," řekl ku příležitosti čtrnáctého ročníku biskup brněnský Vojtěch Cikrle.

Kromě brněnské katedrály sv. Petra a Pavla, která se do projektu tradičně zapojuje, mohou lidé navštívit také "červený" kapucínský kostel J. A. Komenského nebo kostel sv. Augustina na náměstí Míru. „K letošním novinkám patří například kaple Panny Marie Líšeňské nebo kaple Panny Marie bolestné, Slatinka. Velkou zajímavostí je zámecká kaple sv. Františka Serafínského, která se letos poprvé otevře v rámci Noci kostelů," řekla Drbně mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Na doprovodný program láká například kaple Kristus na hoře Olivetské, kde se odehraje workshop se zpívajícím sochařem Patrikem Vlčkem věnovaný císaři Karlu I. Habsburského ke stoletému výročí jeho úmrtí. Přednáška o Augustiniánech zase čeká zase čeká návštěvníky baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně.

Do letošního ročníku Noci Kostelů se v tuzemsku přihlášilo 1728 kostelů a modliteben. Jedná se o mezinárodní projekt, který odstartoval před sedmnácti lety v Rakousku. V České republice se kostely tradičně otevírají od roku 2009 a s každým ročníkem se do oblíbené akce zapojují nové svatostánky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Noc kostelů, kostel, církev, program, Brno, projekt, Tišnov, Panna Marie, kaple, Vojtěch Cikrle, Jan Amos Komenský, Karel I.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pátek zpestří Noc kostelů. V Brně se otevře padesát míst  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.