Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Do brněnského muzea dorazily vynálezy myslitele Leonarda da Vinci

Jak funguje zvedák, setrvačník, nebo co je to samohybný vozík, se dozví návštěvníci nové výstavy v Technickém muzeu v Brně. Putovní výstava, která v moravské metropoli zůstane do konce roku, představuje modely vynálezů Leonarda da Vinciho. Na malé návštěvníky čeká interaktivní dílna.

Více než padesát modelů vynálezů italského myslitele Leonarda da Vinciho uvidí návštěvníci Technického muzea v Brně. Doputovala tam výstava, která navštívila už jednadvacet evropských zemí. Vystavené modely zhotovili italští řemeslníci, a to pouze s využitím dobových materiálů a postupů. „Chceme představit především technické vynálezy této jedinečné a všestranné osobnosti a jeho důmyslnou techniku,“ uvedl Josef Večeřa, garant výstavy Stroje Leonarda da Vinci.

Nejzajímavější jsou pro návštěvníky interaktivní kousky, u kterých se zastavují, aby pochopili, jak fungují. Výstava tak zaujme hlavně děti, které mají možnost si některé exponáty osahat. „Ozubená kola, písty či páky modelů technických zařízení do sebe obdivuhodně zapadají. V tom spočívá technická dokonalost a jedinečnost. Rozpohybováním exponátů děti i dospělí lépe pochopí matematické a fyzikální principy,“ doplnil Večeřa.

Vedle expozice se nachází i dílna Leonarda da Vinci, v níž si malí návštěvníci vyzkoušejí obrácené písmo, vyrobí si most bez hřebíků nebo si vyzkouší střelbu malým katapultem. Mezi samotnými exponáty jsou i QR kódy pro online hru Dvanáct tváří génia, kterou muzeum připravilo. „Školáci a další návštěvníci si ji mohou zahrát na tabletech nebo prostřednictvím mobilních aplikací,“ upřesnil edukátor Zbyněk Rederer, který má na starost technické hračky a didaktické pomůcky.

Kromě toho si lidé prohlédnou reprodukce myslitelových slavných obrazů, mezi které patří třeba obraz Dámy s hranostajem, Poslední večeře nebo Mona Lisa. Namalovat si je zkusí ti, kteří navštíví doprovodný program, kde si vyrobí i vlastní malířské potřeby a namíchají vlastní barvy. Lidé si renesanční vynálezy budou moct vyzkoušet až do konce tohoto roku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Brno, Technické muzeum, výstava, Leonardo da Vinci, vynález, muzeum, exponát, Technické muzeum v Brně, Mona Lisa, Poslední večeře, dílna, Dáma s hranostajem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do brněnského muzea dorazily vynálezy myslitele Leonarda da Vinci  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.