Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Masarykovo muzeum v Hodoníně čeká modernizace za desítky milionů korun

Masarykovo muzeum v Hodoníně bude mít nový depozitář za 60 milionů korun. Zahájení zadávacího řízení na stavební práce schválili jihomoravští radní. Depozitář vznikne rekonstrukcí budovy ve Velkomoravské ulici v Hodoníně, která je delší dobu nevyužitá.

„Podmínky, ve kterých se teď v muzeu uchovávají sbírky, už neodpovídají současným standardům. Zcela chybí prostory pro depozitář, kde by byla stálá teplota a vlhkost, aby nedocházelo k poškození exponátů," uvedl náměstek hejtmana pro kulturu a památkovou péči František Lukl (Starostové pro jižní Moravu).

V budově vzniknou depozitáře, pracovny, provozní zázemí pro restaurátory. Rekonstrukce budovy má zahrnovat sanaci vlhkého zdiva, výměnu střech, krovů a podlah, vestavbu výtahu, zateplení, kvalitní zabezpečení, novou vzduchotechniku a další práce. Na celkovou částku 60 milionů korun přispěje 26 miliony kraj, další peníze bude muzeum čerpat ze státních nebo evropských fondů.

Nad rámec vybudování depozitáře v Hodoníně dá kraj muzeu dalších 6,6 milionu korun na obnovu stálé expozice v Městském muzeu Veselí nad Moravou, které je pobočkou Masarykova muzea v Hodoníně. Modernizace tamního zázemí začala v roce 2015, skončit by měla v příštím roce. Celkem vyjde na více než 22 milionů korun. Zahrnuje vybudování nového depozitáře, zlepšení podmínek pro uchovávání sbírek nebo třeba vznik interaktivní expozice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kdykde.cz

Štítky ČR, muzea, Jihomoravský, muzeum, Hodonín, František Lukl, Starostové pro jižní Moravu, Veselí nad Moravou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykovo muzeum v Hodoníně čeká modernizace za desítky milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.