Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Igráčci, Hurvínek i SEVA. V Brně jsou k vidění československá nej

Nová výstava v Letohrádku Mitrovských v Brně láká děti i dospělé na československé jedinečnosti a prvenství. Mezi představenými exponáty provedou návštěvníky oblíbení plastoví panáčci Igráčci. Nechybí ani modely z legendární stavebnice SEVA.

Výstava Československá NEJ, která odstartovala v sobotu, ukazuje to nejlepší z české a slovenské minulosti. Návštěvníci brněnského letohrádku mají možnost prohlédnout si, zažít a ochutnat tuzemské unikátnosti. Doplňkem hlavní expozice je stavebnice SEVA, která se zájemcům představuje v podobě modelů lidské kostry, exotických zvířat nebo hry Člověče, nezlob se.

Výstava popisuje zhruba sto československých prvenství z oblasti vynálezů, módy, gastronomie, hraček, sportu, dopravy, architektury a významných osobností. Každé téma zastupuje několik exponátů a návštěvníkům dělají společnost různorodí Igráčci, které si mohou pamatovat z dětství.

„Chtěli jsme vypíchnout témata, která jsou už částečně zapomenutá, upozaděná anebo naopak považovaná za zcela běžná,“ popsal spoluautor výstavy a vedoucí produkce letohrádku Petr Lukas. Jejich záměrem bylo neobvyklými exponáty a nápaditou instalací inspirovat a namotivovat návštěvníky všech věků k objevování maličkostí, které jsou nedílnou součástí československé historie.

Výstavě vévodí precizní modely ze stavebnice SEVA, které prošly rukama nadšence Petr Šimra. Jedná se o malá až středně velká díla složená ze stovek až desetitisíců částí. „K největším modelům na výstavě patří moderní vila se skleníkem a bazénem na zahradě. Jen budovu s příslušenstvím jsem poskládal z 9 612 dílků,“ popsal Šimr a dodal, že další tisíce dílků použil na zahradu a její vybavení.

Výstava bude k vidění bude až do 1. května. Navštívit ji lze od čtvrtka do neděle vždy od 10 do 16 hodin, od dubna navíc i ve středu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, výstava, letohrádek, Igráčci, stavebnice, Seva, exponát, Hurvínek, Letohrádek Mitrovských, Petr Lukáš

Igráčci, Hurvínek i SEVA. V Brně jsou k vidění československá nej  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.