Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Napoleona zastavil koronavirus. U Slavkova u Brna se nebude bojovat ani letos

V okolí Slavkova u Brna se měl v příštím týdnu již tradičně objevit sám francouzský císař Napoleon. Do plánovaného programu akce Tenkrát ve Slavkově, která připomíná 216. výročí bitvy tří císařů, ale včera hodilo vidle nové vládní nařízení.

Oblíbenou napoleonskou akci, jejíž součástí je rekonstrukce legendární bitvy, v níž padlo na dvacet tisíc mužů, chystali ve Slavkově poslední dva měsíce. Tento týden už měli organizátoři program zcela připravený. Na sobotní jarmark se měly sjet dvě stovky prodejců nabízejících občerstvení i řemeslné výrobky. Ti však mají po včerejším jednání vlády, stejně jako sám Napoleon, smůlu. 

Jarmark ani vojenský program pořádat nebudeme. Situace je opravdu vážná a my nemůžeme ohrožovat zdraví našich občanů a zhoršovat situaci ve spádové nemocnici, která již nyní hlásí plno,“ vysvětlil situaci starosta Slavkova u Brna Michal Boudný (ČSSD). Organizátoři z řad města, slavkovského zámku i historických klubů se snažili chystaný program přizpůsobit novým pravidlům a vývoji epidemiologické situace. Ani to se však neukázalo jako dostatečné, a příjezd Napoleona tak koronavirus zhatil. 

Program byl naplánovaný na pátek 3. a sobotu 4. prosince. Do města se měli sjet členové historických klubů nejen z Česka a Slovenska, ale i Belgie, Německa, Rakouska a Francie. Akce, která do Slavkova u Brna pravidelně láká mnoho turistů, se neuskutečnila ani loni. I tehdy mohla za zrušení vojenského programu zhoršující se epidemiologická situace.

Bitva tří císařů byla jednou z nejslavnějších bitev Napoleonských válek. Na jihomoravském poli se společně střetli vojáci Ruského impéria, Rakouského císařství a Francie. Vítězství z krvavého boje, který se udál 2. prosince 1805, si odnesl právě slavný francouzský císař Napoleon I.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slavkov/Facebook.com

Štítky napoleon, tenkrát ve slavkově, Slavkov u Brna, Napoleon Bonaparte, Francie, ČSSD, Německo, Rakousko, Belgie, Česko, Slovensko, Ruské impérium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Novotný

Napoleonovu sochu bych strhnul..
..

Sobota, 27. listopadu 2021, 18:24Odpovědět

Napoleona zastavil koronavirus. U Slavkova u Brna se nebude bojovat ani letos  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.