Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Uměleckoprůmyslové muzeum se po letech oprav otevírá. Láká na přehlídku designu

Rekonstrukce Uměleckoprůmyslového muzea v Brně, které spadá pod Moravskou galerii, je po třech letech u konce. Největší úprava budovy za posledních dvacet let vyšla na více než sto milionů korun. Znovuotevřený objekt láká na expozice designu, umění a módy.

Nákladné opravy odstartovaly na muzejní budově v brněnské Husově ulici roku 2019. Zatímco za zdmi historického objektu z devatenáctého století se výstavní prostory proměnily v přehlídku designu, ve venkovním areálu vyrostl obří mrak. Bílá oválná instalace, kterou takřka nelze přehlédnout, má v sobě zabudovanou malou umělou inteligenci, která čeká na zprovoznění.

„Oblak může svou interaktivitou zrcadlit dění v budově, může pomocí zvuku či světla reagovat na společenskou akci, může být oblakem pro umělecké performace. Oblak velikosti 300 metrů čtverečních může reagovat na pohyb, zvuk či čas, nebo může být naopak pasivní, v ne poslední řadě chrání návštěvníky proti dešti,“ řekli architekti z ateliéru Štěpán, kteří dílo navrhli.


Oblak na jaře 2021 ve fázi příprav

K dalším novinkám, jež potvrzují, že je Uměleckoprůmyslové muzeum po rekonstrukci institutem jednadvacátého století, patří například nová kavárnu. V té bude pracovat robotická obsluha, která se v současné době "učí" potřebným úkonům. Uvnitř muzejních prostorů pak vyrostly také nové lávky přes dvě horní patra, na nichž se představují významně ocenění designéři, jako je například Lucie Koldová.


Nová lávka se závěsnou instalací

Stálé expozice najdou návštěvníci Uměleckoprůmyslového muzea nově v přízemí a prvním patře, zatímco dočasné výstavy obsadí honosnější horní patra. Nyní se mohou lidé těšit na představení tvorby českého architekta a designéra Jiřího Pelcla. Umělec, který založil uměleckou skupinu Atika, do muzea přenesl svůj ateliér i tvorbu z nejrůznějších mateirálu, jako je porcelán, ocel i plast. „Výstava není klasická, dá se říci, že je spíš pro děti a mladší. Ukazuji v ní nejen hotové výrobky, ale také to, jak produkty vznikají a co se za nimi skrývá," prozradil Pelcl.

Opravy budovy vyšly na více než sto milionů korun. Moravská galerie spravuje ve městě ještě Pražákův palác, Jurkovičovu vilu a Místodržitelský palác na Moravském náměstí. K tradičně nejnavštěvovanějším patří právě budova v Husově ulici, jež vznikla po vzoru vídeňského Muzea pro umění a průmysl v roce 1873 a řadí se mezi deset nejstarších muzeí v České republice. 


JIří Pelcl a "jeho ateliér" v Uměleckoprůmyslovém muzeu

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky muzeum, uměleckoprůmyslové muzeum, výstava, expozice, rekonstrukce, design, Museum für angewandte Kunst, Místodržitelský palác, ateliér, umění, Brno, Jiří Pelcl, oprava, Lucie Koldová, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uměleckoprůmyslové muzeum se po letech oprav otevírá. Láká na přehlídku designu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.