Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Spider-man skládá muzikál, zatímco Antonio Banderas má tvůrčí blok

Hrané zpracování anime Kovboj Bebop by mohlo potěšit i diváky dosud nepolíbené tímto žánrem. Podobně tak muzikál tick, tick...BOOM! není jen pro muzikálové nadšence. Na své si přijdou i fanoušci Antonia Banderase, Penelope Cruzové či Collina Farrella.

Kovboj Bebop: Lovec odměn

Už úvodní akční scéna tohoto dobrodružného sci-fi seriálu, kdy hlavní hrdina padoucha téměř skolí cvrnknutím mince do čela, naznačuje, že se kovboj Bebop: Lovec odměn nejspíše nebude brát moc vážně. I jeho kolegové se s prací nepářou a pronásledují ty nejnebezpečnější zločince celé galaxie. Rádi zachrání svět, pokud jim však za to někdo dobře zaplatí.

Nadpřirozený svět je působivě vystavený, vizuál je povedený, hudba jej jen podtrhuje. Vše působí dojmem akčního amerického seriálu sedmdesátých let, včetně chytlavé úvodní znělky, je to však okořeněno kosmickým prostředím a vtipnými hláškami, výjimkou nejsou ani narážky na westernové prostředí. V hlavní roli se představuje John Cho, známý především z komediální série Zahulíme, uvidíme. Partička, co jej doprovází, je zábavná, ale především se nebojí zašpinit si ruce.

Kovboj Bebop: Lovec odměn je příjemným svěžím větrem na seriálovém poli Netflixu. Spíše než parodií na různé žánry, kterým se přibližuje, by se dal nazvat jejich poctou. Poctou latinskoamerickým westernům, akčňákům, kde jeden člověk hravě zmasakruje dvacet protivníků, vesmírných sci-fi. K vidění je všech deset dílů první série s českým dabingem.

Zdroj: Netflix

tick, tick...BOOM!

Režisér Lin-Manuel Miranda je známý především z divadelních muzikálů, na svém kontě má i hudbu k animáku Odvážná Vaiana: Legenda o konci světa. Na filmové plátno převedl muzikál, který původně napsal dramatik Jonathan Larson, držící cenu Tony i Pulitzera. Snímek pojednává o Larsonově životě, přibližuje začátky jeho umělecké tvorby, úspěchy, vzlety i pády.

V hlavní roli třicátníka, kterému se na poli muzikálů stále nepodařilo prorazit, se zhostil Andrew Garfield (Amazing Spider-Man). Pěvecky nijak nezaostává za hereckým projevem, Larsona vykresluje zdařile a po celou dobu téměř nezmizí z plátna, což je dobře, jelikož z vedlejších postav žádná nevyčnívá natolik, aby nás její příběh zajímal hlouběji. Písničky jsou sice hezké, ale po skončení filmu vám žádná z melodií v hlavě neutkvěje, snad s výjimkou duetu s Vanessou Hudgensovou, což je současně i jedna z emočně nejsilnějších scén filmu, i přes hravou a veselou melodii písně.

Jako pocta již zesnulému Larsonovi funguje tick, tick...BOOM! skvěle. Pro muzikálové fanoušky jde téměř o povinnou záležitost, pro ctitele Andrewa Garfielda taktéž. I běžný divák si v muzikálovém příběhu přijde na své, je to přeci jen současně i životopisný příběh muže, kterého tvorba pohltila natolik, že i při rozchodové hádce s přítelkyní přemýšlel, jak ji přetvoří v muzikálovou píseň.

Zdroj: Netflix

Bolest a sláva

Španělský režisér Pedro Almodóvar obsadil do hlavních rolí svého dramatu Bolest a sláva stálice svých filmů, Antonia Banderase a Penelope Cruzovou. Banderas vystupuje jako filmový režisér, Salvator Mallo, procházející si profesní i osobní krizí. I když za svou kariéru dosáhl mnoha úspěchů, není schopen tvoři a snaží se najít příčinu bloku. Vzpomíná na své dětství, kdy s otcem a s matkou (Cruzová) emigroval do Valencie, na svou první lásku i na bolest, jež mu přinesl rozchod, následkem čehož kdysi začal psát, jelikož to byl pro něj útěk od reality.

Banderasův režisér se potácí životem, zápasí s krizí, s tvůrčím blokem a najde se v něm snad každý, kdo si ve svém životě kdy přišel neúspěšný. Almodóvar ukazuje, jak jsou štěstí i sláva pomíjivé veličiny, to je koneckonců ale i bolest. Film také znázorňuje kontrast mezi nevinnou dětskou naivitou a bezbranností a ztrátou iluzí v dospělosti. Jak Cruzová, tak Banderas jsou navíc ve svých rolích tradičně výborní.

Bolest a sláva je působí jako Almodóvarův vhled do vlastního profesního i osobního života, jako zpověď skrze film a Banderasovu postavu, na což nemusí být každý divák zvědavý a snímek tím trpí, nezaujme tedy tolik jako například režisérovy přechozí snímky Volver či Kůže, kterou nosím. Pokud ale máte Almodóvarovu tvorbu v malíčku a chcete se dovědět více o tom, co ho inspirovalo, podobně jako tomu bylo u Quentina Tarantina a Tenkrát v Hollywoodu, žhavte Netflix, snímek je zde kromě originálního znění i s českým dabingem.

Zdroj: Bioscop

Severní vody

Velká Británie, konec 50. let 19. století. Bývalý vojenský chirurg Patrick Sumner se přihlásí na pozici lodního lékaře na velrybářskou výpravu do Arktidy. Prostředí neznámých vod, mrazivého chladu a námořníci posilnění rumem. Mezi členy posádky je i harpunář Henry Drax (Collin Farrell), nemorální a brutální zabiják.

Slušňák Patrick tak musí Severní vody brázdit s psychopatickým vrahem a ocitá se v drsném mužském světě. Těžko říct, zda větší hrůzu nahání démonický Farrell, nebo nevypočitatelná severská příroda, která se s hosty nemazlí. Na HBO GO je ke shlédnutí všech pět dílů této dobrodružného minisérie. A je téměř jisté, že z osudové plavby se všichni na pevninu živí nevrátí.

Zdroj: BBC

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Netflix, Bioscop, BBC

Štítky filmové tipy, Netflix, hbo go, seriál, film, Antonio Banderas, muzikál, Penélope Cruzová, Spider-Man, Pedro Almodóvar, Jonathan Larson, hlavní role, Bolest a sláva, Andrew Garfield, režisér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spider-man skládá muzikál, zatímco Antonio Banderas má tvůrčí blok  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.