Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Národní divadlo Brno uvádí největší projekt sezony, baletní večer BEETHOVEN!

Beethoven je unikátní spojení tance, hudby a operního zpěvu v režii a choreografii Mária Radačovského. Baletní večer se po ročním odkladu dočká své premiéry již 13. listopadu v Janáčkově divadle. Původní balet má ambice oslovit kromě baletního publika také milovníky opery i Beethovenových orchestrálních a komorních hudebních děl. 

Ctím Beethovenovo dílo i jeho nelehký, přesto obdivuhodný život. Beethoven je svoboda a zároveň i boj. Neskutečný zápas o každou notu, pokus o dokonalost,“ říká o skladateli autor večera, choreograf a režisér Mário Radačovský, který k poctě Beethovena tvořil již v roce 2011 v USA. Pro návrat k tvorbě inspirované hudebním velikánem se rozhodl u příležitosti 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena. Premiéra byla přesunuta přesně o rok a diváci se jí dočkají již 13. listopadu v Janáčkově divadle. 

Důvodem uvedení původního díla není pouze inspirace velkým výročím, ale především umělecká přitažlivost velké a mimořádné Beethovenovy osobnosti, jeho nelehkého života i geniálního díla. Beethoven prakticky již od mládí zažíval těžké zkoušky osudu. Byl drcen despotickým otcem a následnými zdravotními potížemi ústícími v naprostou hluchotu. Pro jiného skladatele hudby zdánlivý konec, ne tak pro Beethovena. Jeho tvorba, jejíž zrod si přes totální zdravotní handicap umíme jen stěží představit, má nesmírnou hloubku a ideovou hodnotu. Použitá hudba baletu vychází z jeho symfonií, kde osobité místo zaujímá 9. symfonie se Schillerovou Ódou na radost. K ideálům této básně nejsme totiž o nic blíže než v době zrodu této symfonie symfonií.

Stejně jako Beethoven boural zažité přístupy, rozhodl se i Mário Radačovský pro nezvyklé výtvarné řešení. To se týká především netradičního uspořádání jeviště, kde budou přítomna všechna tři umělecká tělesa, a kde balet bude blíže divákům tančit na proscéniu a přední části jeviště. Večer Beethoven bude výjimečným i skrz živé vystoupení klavírního virtuosa, Jiřího Hrubého. 

V titulních rolích se představí sólisté Baletu NdB Martin Svobodník, Ilya Mironov a Petr Hos. V pěveckých sólech se postupně představí operní pěvkyně Jana Šrejma Kačírková, Daniela Straková-Šedrlová, Václava Krejčí Housková, Jana Hrochová a pěvci Aleš Briscein j. h., Richard Samek j. h., David Nykl a Jiří Sulženko. Autorem výtvarné koncepce scénografie je ve spolupráci s choreografem uznávaný brněnský výtvarník Jaroslav Milfajt. Kostýmy navrhla Ludmila Várossová, která stejně jako scénograf spolupracuje s Baletem NdB již poněkolikáté.

Beethoven, vytrvalý génius, kterého neodradily životní útrapy, ani hluchota. Premiéra již 13. listopadu v Janáčkově divadle. 

Reprízy 14. / 16. / 20. / 21. listopadu v Janáčkově divadle.
Více informací a vstupenky najdete zde.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Národní divadlo, Brno, balet, Beethoven, Ludwig van Beethoven, Janáčkovo divadlo, hudba, Národní divadlo Brno, Mário Radačovský, USA, projekt, David Nykl, Ilya Mironov, Václav Krejčí, Aleš Briscein

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Národní divadlo Brno uvádí největší projekt sezony, baletní večer BEETHOVEN!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.