Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Festival profesionálního baletu DANCE BRNO 2021 – letos ryze český!

PR článek

Po dvou letech se do Brna vrací taneční festival DANCE BRNO organizovaný Národním divadlem Brno. V průběhu jednoho týdne se v Brně představí takřka celá česká profesionální balení scéna! Diváci tak budou mít jedinečnou příležitost bez nutnosti cestování porovnávat uměleckou a interpretační úroveň baletních souborů z Prahy, Plzně, Ostravy, Olomouce, Českých Budějovic a pořádajícího Brna. DANCE BRNO je přehlídkou toho nejlepšího na současné české baletní scéně a v programu mají své zastoupení původní české choreografie, ale i díla světoznámých choreografů. 

Umělecký šéf pořádajícího Baletu NdB Mário Radačovský k tomu podotýká: „Festival je pro Balet NdB a pro město velice důležitý, protože se skrz něj snažíme zviditelnit Brno na taneční mapě, máme tak nové možnosti prezentace a konfrontace s jinými profesionálními soubory.“ 

Festival otevře Balet Divadla J. K. Tyla v Plzni s premiérovou inscenací baletu Vyhoďme ho z kola ven choreografa Dustina Kleina, dle slavné knižní předlohy, zfilmované i Milošem Formanem, Přelet nad kukaččím hnízdem. Komorní, ovšem energií a rytmem tepající dílo, vykreslující psychologický obraz jednotlivých postav a dotýkající se mravní podstaty románu.

Balet Národního divadla v Praze se představí baletním triptychem choreografií největších jmen současného baletu, Forsythe / Clug / McGregor. Komponované představení z děl tří významných současných choreografů, uznávaných a talentovaných umělců, inovátorů světového tance, kteří obohatili svět baletu o originální jazyk a nový pohybový slovník.

V inscenaci Jihočeského divadla Rádio svobodná Bystrouška choreografa Petra Zusky zavedeme diváky do světa fantazie inspirovaného příběhem lišky Bystroušky, kde tanečníci promění slovo v pohyb a kde zapomenete na každodenní realitu.

Trojice moravských souborů přinese na scénu baletní klasiku, současnou choreografii i baletní divadlo. Balet Národního divadla moravskoslezského uvede složený titul Rossiniho karty choreografů Maura Bigonzettiho a Juanja Arquése, Balet Moravského divadla Olomouc balet Giselle v choreografii uměleckého šéfa Michala Štípy, podle původní choreografie a pořádající Balet NdB uvede baletní drama Valentiny Turcu na motivy románu Alexandra Dumase ml. Dáma s kaméliemi. Diváci se mohou těšit také na diskuse s uměleckými šéfy a interprety v sále po představeních.

Tenhle ryze český ročník nabízí přehlídku toho nejlepšího z produkce velkých souborů České republiky v posledních dvou letech,“ dodává Radačovský. 

Festival je pořádán a produkčně zajištěn Národním divadlem Brno a je uskutečněn s finanční podporou MK ČR a Jihomoravského kraje. Záštitu převzali ministr kultury Lubomír Zaorálek, primátorka statutárního města Brna JUDr. Markéta Vaňková a hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich.

Ohodnoť článek

Štítky NDB, balet, Festival, Brno, choreografie, divadlo, Národní divadlo Brno, Plzeň, Olomouc, Praha, Ostrava, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival profesionálního baletu DANCE BRNO 2021 – letos ryze český!  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.