Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vinaři v Mikulčicích otevřeli po tornádu sklepy, přivítali i dobrovolníky

Na jedné straně silnice dělníci pracující na poškozených domech od tornáda, na té druhé plácek s posledním stromem, jehož stín hledají lidé se skleničkami vína. V Mikulčicích na Hodonínsku včera téměř po dvou měsících od ničivé bouře s tornádem uspořádali akci nazvanou Otevřené sklepy, která má téměř dvacetiletou tradici. Přestože někteří vinaři mají poškozené sklepy i domy, s konáním akce založené na ochutnávání vín neváhali. Má ukázat, že Mikulčice žijí dál, a také poděkovat dobrovolníkům, kteří pomáhali lidem se zničenými domy. Řekli to pořadatelé Jakub Bartoník a Petr Marada.

Zhruba dvacítka sklepů byla otevřená od 10:00 do večera. Každý rok na ochutnávku zavítá 500 až 600 lidí, včera to bylo více. „Bylo tady kolem 800 lidí. Byla tu spousta nových lidí, protože Mikulčice jsou po tornádu nechtěně populární. Kdo tu byl poprvé a neviděl to, mlčel a byl v šoku. Viděl jsem tady ale i tváře lidí, kteří jako dobrovolníci pomáhali na zničených domech. Sklepy jsme chtěli otevřít i proto, abychom je pohostili," uvedl Marada.

Podle Bartoníka se nemyslelo na to, že by se sklepy neotevřely. „Po tornádu se zvedla obrovská vlna solidarity. Byla by škoda to neudělat. Mikulčice jsou na Podluží, to je srdce Slovácka. Žije to tady folklorem, vínem, tradicemi. Chceme ukázat, že se snažíme žít dál," řekl Bartoník. Podle něj byl v obci i cestovní ruch s ohledem na Slovanské hradiště, nyní jsou některé ubytovací kapacity poničené. „Bude to trvat třeba dva roky, než se dá vše do pořádku, ale po celou tu dobu se nemůže zastavit kulturní život," dodal Bartoník.

Podle Marady jsou místní lidé unavení. „Fyzické síly ještě jsou, ale psychicky jsme unavení. Stále se něco dělá, ať je pondělí, pátek nebo neděle. Není to práce na osm hodin, ale 12 hodin denně. Jen vinařům uletělo pět střech, osm štítů, máme rozbité sklepy, domy, stodoly. Tady u myslivecké chaty zbyl z desítek stromů jen jeden poslední mohykán," řekl Marada.

Přesto se otevření sklepů uskutečnilo. „Zvykli jsme si na to, jak to tady vypadá. Teď už se to dá ukázat. My už jsme trochu otupěli, ale člověk si zvykne. Nedá se ale zvyknout u starých lidí na to, jak jsou zlomení a unavení. Jak se ale vše opravuje, vidím, že mají zase tu jiskru v oku a jsou rádi, že se toho mladí chytili a opravili to a že dobrovolníci pomohli," řekl Marada.

Bouře s kroupami a tornádem se přehnala Hodonínskem a Břeclavskem poslední červnový čtvrtek. Vyžádala si šest životů a poničila kolem 1200 domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Škody jsou v miliardách korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Mikulečtí vinaři

Štítky ČR, neštěstí, víno, Mikulčice, FOTO, sklep, tornádo, dům, okres Hodonín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři v Mikulčicích otevřeli po tornádu sklepy, přivítali i dobrovolníky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.