Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno vypouští do éteru nové alternativní rádio, nese název podle říčky

Rádio Ponava je nový brněnský projekt, který se ve svém vysílání zaměřuje hlavně na alternativní nekomerční hudbu a méně známé české autory. Posluchačům nabídne celá alba nezávislých umělců, ale i podcasty o hudbě či živé vstupy z hudebních akcí. Poslech stanice je prozatím možný pouze přes webovou aplikaci.

Vysílání se zaměří zejména na nekomerční žánry, mezi jinými třeba underground, sound-art, improvizovanou hudbu a další. Duchovními otci projektu je několik hudebních nadšenců z Brna v čele s Vítem Kalvodou. „Náš tým hudebních publicistů či samotných hudebníků bude pro Rádio Ponava vytvářet online sbírku hodnotné hudby. Budeme také natáčet podcasty o hudbě a jejích tvůrcích,“ popsal Kalvoda.

Rádio Ponava vzniklo pod střechou stejnojmenné kavárny v brněnském parku Lužánky. Vysílání samotné se svým pojetím příliš nepodobá klasickému rádiovému přenosu. Poslech je zatím možný pouze přes webovou aplikaci. Stanice sice nebude vysílat nepřetržitě, umožní však posluchačům vrátit se k vysílanému obsahu kdykoli budou chtít.

Poslech stanice je zatím zcela zdarma, do budoucna však tvůrci plánují část obsahu zpoplatnit. „Na projekt jsme dostali více než milion korun z Evropského fondu, to ale nestačí. Zhruba do půl roku bychom rádi zapojili naše posluchače do financování. Naší vizí je členský příspěvek padesát korun měsíčně, díky kterému by měli předplatitelé přístup k veškerému, i staršímu obsahu,“ vysvětlil Jarmil Škop manažer Rádia Ponava.

Svůj název získala zbrusunová rádiová stanice podle říčky Ponávky, která kdysi protékala Brnem. Dnes však jen občasně vyvěrá na zemský povrch. Podobně je to i s hudebními žánry, které bude rádio vysílat. Zůstavají před řadovými posluchači většinu času skryté. „Na hudbě mě vždy zajímají ty prvky, kterých si běžný posluchač často ani nevšimne, přestože jsou neksutečně krásné. Já osobně přispěju rádiové stanici podcastem, ve kterém se budu zabývat právě těmito aspekty hudby. V prvním díle například rozeberu akustickou ekologii,“ popsal Boris Klepal jeden z hudebních tvůrců. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Rádio Ponava, alternativní hudba, nezávislí umělci, hudba, Brno, projekt, rozhlas, Lužánky, webová aplikace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ross Párek

Promiňte ale radio které vysílá na internetu není radio ale stream neboli internetové rádio . Rádiem bude až bude v éteru. Bohužel internetových rádií je obrovské množství a tedy strašně malá šance na úspěch.

Sobota, 21. srpna 2021, 09:54Odpovědět

Vít Kalvoda

Ještě si dovolím komentovat k ne zcela přesnému údaji, že vysíláme jen několik hodin denně - to bychom mohli říct i o spoustě standardních "24/7" rádií, kde se hraje pořád to stejné dokola. Startujeme s ca. 40 hodinami originální hudby, kterou vám na rozdíl od jiných projektů nebudeme pouštět do zblbnutí dokola - pokud si to sami takto nezvolíte. Časem určitě půjdeme i do skutečného éteru, jen co budeme mít připraven dostatek (několik set nebo tisíc hodin) kurátorovaného obsahu, abychom Vás opakováním nenudili.

Sobota, 21. srpna 2021, 01:29Odpovědět

Vít Kalvoda

S dovolením doplním link na naše radio: www.ponava.radio

Sobota, 21. srpna 2021, 01:23Odpovědět

Brno vypouští do éteru nové alternativní rádio, nese název podle říčky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.