Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Erbenův Zlatý kolovrat rozezní jihomoravskou faru

Okolo lesa pole lán, hoj jede, jede z lesa pán, tak začíná slavná balada Zlatý kolovrat od českého spisovatele Karla Jaromíra Erbena. Významné literárního dílo nyní zazní na faře lechovického kostela v podání brněnského Divadla Aldente. Herce doplní v představení také mladí umělci s Downův syndromem.

Známá Erbenova balada o lásce, zradě a spravedlnosti má premiéru v Lechovicích na Znojemsku příští středu. Divákům se představí představí herec a moderátor Filip Teller, který v inscenaci ztvárňuje spolu s Martinou Truskovou a Eliškou Vrbkovou trojroli zlé macechy. Ústřední dvojici na jevišti zastane Martin Kříž a Zuzana Filoušová. Profesionální herce doplní na jevišti mladí umělci s Downovým syndromem nebo jiným druhem handicapu. 

Podle režisérky hry Jitky Vrbkové není Downův syndrom pro umělce na divadelních prknech překážkou, ale možnost jak vidět svět trochu jinakPrávě tento faktor se má projevit v Erbenově baladě, která pojednává o iluzích či čisté lásce, což jsou témata, která v podání handicapovaných herců vyzní ještě více upřímně.

Vždyť naši mladí herci s Downovým syndromem po lásce velmi touží. Najít celoživotní lásku je těžké i pro člověka bez jinakosti, ale pro ně to může být ještě těžší: brání jim v tom zákazy rodičů nebo zkrátka fakt, že jejich láska k člověku bez handicapu bývá málokdy opětována. Mnohem snadněji se také nechají 'napálit', což je i motiv Erbenova Zlatého kolovratu,“ vysvětlila Vrbková.

Premiéru si herci, kterých se představí více než dvacet, odbudu ve středu 18. srpna. Hraje se v okolí kostela Nanebevzetí Panny Marie. Reprízy je možné zhlédnout každý den od čtvrtka 19. do neděle 22. srpna. Každé představení začíná v devět hodin večer za tmy, aby se vytvořila správná atmosféra. Buben, harmonika a flétny se prolínají se zpěvem a verši.

Ohodnoť článek

Foto Divadloaldente

Štítky divadlo, Lechovice, Downův syndrom, Teller, Divadloaldente, Karel Jaromír Erben, kolovrat, herec, kostel, les, představení, okres Znojmo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Erbenův Zlatý kolovrat rozezní jihomoravskou faru  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.