Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Otec genetiky Mendel se dostane do seriálu, natáčí se v Brně

Česká televize momentálně připravuje osmidílný dětský seriál s názvem Tajemství pana M. Parta dětí v něm zažívá mnoho dobrodružství se záhadným pánem, ze kterého se nakonec vyklube Johann Gregor Mendel. Seriál bude vysílán na stanici ČT:D od března příštího roku.

Dvousté výročí narození Johanna Gregora Mendela oslaví Česká televize uvedením nového seriálu, který je určen zejména dětským divákům a bude vysílán na stanici ČT:D. „Snažíme se děti různých věkových skupin nejen bavit, ale také nenásilnou formou vzdělávat. Atraktivní, u nás však stále málo poznaná osobnost J. G. Mendela, nebyla zatím v žádném dětském formátu zpracována, proto jsme se rozhodli této výzvy chopit," řekla o seriálu Tajemství pana M. vedoucí Centra dramaturgie a kreativní producentka seriálu Svatava Šenková.

V seriálu si zahrají herci z obrazovek dobře známí, jako jsou například Jaroslav Plesl, Zdena Herfortová nebo Pavel Šimčík. Do dětských rolí byli obsazeni Kamila Vamberová, Jan Šťáva a Theo Schaefer, kterého si diváci pamatují jako Tomáše ze seriálu České televize Kukačky. Hlavní roli pana M ztvární Pavel Kříž. Tři hlavní dětské postavy v seriálu dlouho netuší, kdo tajemný pan M. vlastně je. Na skutečnou identitu mojí postavy děti přijdou až na konci seriálu," popsal Kříž. 

Proces natáčení seriálu je zdlouhavý a zejména pro dětské herce je tvorba náročná. „Točit jsme začali prvního července a skončit bychom měli zhruba v půlce srpna. To je samozřejmě dlouhá doba a zejména pro děti může být natáčení vyčerpávající. Naši tři dětští protagonisté mají neustále k dispozici kouče, ten je jednak připravuje na jednotlivé scény a také jim poskytuje rozptýlení, aby pro ně natáčení nebylo tak náročné," doplnila Šenková. 

Seriál se točí v Brně a jeho okolí, a to zejména na místech, která jsou s životem Johanna Mendela spjata. „Seriál je natáčen například v prostorách Augustiniánského opatství na Starém Brně a přilehlém Mendelově náměstí, v Hynčicích, kde je rodný dům J. G. Mendela, na Mendelově univerzitě nebo v tajuplné zahradě v Oslavanech," vysvětlila dramaturgyně pořadu Yvetta Voráčová. Seriál budou moci diváci vidět na televizních obrazovkách od března 2022, tedy zhruba dvě stě let od narození J. G. Mendela.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, Mendel, seriál, Česká televize, natáčení, Gregor Mendel, ČT:D, Pavel Kříž, dobrodružství, genetika, Zdena Herfortová, Pavel Šimčík, Mendelova univerzita v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otec genetiky Mendel se dostane do seriálu, natáčí se v Brně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.