Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Arnoldovu vilu čeká záchrana, stane se brněnským centrem architektury

Arnoldově vile v Brně se blýská na lepší časy. Rekonstrukce secesní budovy poskytne prostor nejen pro expozici o historii této památky, ale také pro kulturní vyžití. V objektu se usídlí Centrum dialogu.

Brněnská kulturní památka Arnoldova vila, která se nachází v sousedství vil Tugendhat a Löw-Beer, se dočká záchrany. Na opravu budovy, v níž dříve sídlila například mateřská školka, dostalo Muzeum města Brna 38,5 milionu korun z Norských fondů. Dotaci je možné čerpat do konce dubna 2024, celkové náklady jsou vyčísleny téměř na 111,5 milionu korun.

V Arnoldově vile vznikne nové Centrum dialogu, které zajistí zázemí lidem se zájmem o architekturu a historii posledních tří století. Interiér i zahrada poskytnou prostor pro pořádání výstav, vzdělávací aktivity nebo volnočasovou činnost. Centrem vily budou místnosti určené k pořádání diskuzí či odborných konferencí. Dominantou se stane také Arnoldova věž, která nabídne unikátní výhled.

 „Arnoldova vila se stane skutečně živým místem, kdy v letních měsících bude možné také využít terasovitou zahradu pro volnočasové aktivity, případně pro pořádání koncertů, sochařských symposií a pro další speciální programy,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Tomáš Koláčný (PIRÁTI).

Kromě rekonstrukce objektu dojde také na revitalizaci přilehlé zahrady, přestavba areálu umožní propojení areálů všech tří známých vil. „Celkově dojde ke spojení dvou lokalit, Lužánek a Černých polí. Zpřístupnit by se měla část vnitrobloku mezi ulicemi Drobného a Černopolní v podobě nového parku,“ popsal náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ohodnoť článek

Foto

Štítky arnoldova vila, architektura, rekonstrukce, vila, zahrada, Brno, Muzeum města Brna, Petr Hladík, Tomáš Koláčný, vila Tugendhat, historie, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arnoldovu vilu čeká záchrana, stane se brněnským centrem architektury  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.