Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Do Brna zavítá výstava s kosmickou tématikou, dominantou bude desetimetrový Mars

Gigantický model planety Mars bude od půlky července vystaven na Kraví hoře. Kromě makety se mohou návštěvníci těšit také na bohatý doprovodný program pro děti i dospělé.

Letos v červenci bude na Kraví hoře k vidění desetimetrový model Marsu. Výstava navazuje na předchozí projekty, během kterých hvězdárna vystavovala model Země a Měsíce. Výroba Marsu však byla pro konstruktéry skutečným oříškem. „Od myšlenky, po dohledání grafických podkladů, jejich úpravy, vytištění a sešití uběhlo zhruba pět měsíců. Jednalo se totiž o zdlouhavou, mravenčí práci. Právě s ohledem na komplikovanost modelu jej budeme vystavovat jen výjimečně,“ popsal ředitel brněnské hvězdárny Jiří Dušek.

Na modelu je možné rozpoznat i drobné detaily. Projektanti ho vytvořili na základě sedmdesáti tří tisíc fotografií z vesmírných sond, které byly pořízeny v letech 1975 až 1982. Hvězdárna zároveň nechala sestavit další dva modely, které budou používány jako výukový materiál ve školách nebo na externích pracovištích mimo Kraví horu.

Model Marsu si budou moci návštěvníci prohlédnout v druhém červencovém týdnu vždy mezi druhou hodinou odpolední a půlnocí. Od pátého srpna budou znovu k vidění také modely Země a Měsíce. „Na výstavu se moc těším. Jsem velký milovník vesmíru a loňská výstava mě nadchla. Jsem zvědavý, jak povedená bude akce letos,“ řekl jeden z návštěvníků Tomáš Beránek.

Výstavu doplní také doprovodný program. „Návštěvníci se mohou těšit na kino s vesmírnou duší – každý večer promítneme jeden vědeckofantastický film. V červenci navíc opět vystavíme expozici Člověk ve vesmíru,“ doplnil Dušek. Každý večer kolem osmé hodiny večer bude navíc probíhat přednáška o Marsu vedená odborníky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VISUALOVE

Štítky hvězdárna, planetárium, Mars, výstava, Brno, Kraví hora, Země, Měsíc, Tomáš Beránek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Brna zavítá výstava s kosmickou tématikou, dominantou bude desetimetrový Mars  |  Kultura  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.